zondag 24 maart 2019

I.M.

Bijschrift toevoegen
De kerkdienst in Maassluis waarin Schoonmama hedenochtend herdacht wordt begint al om 09.30u. En van de kerk willen ze ook graag haar kerktelefoon terug. Zo rijden we om 08u alweer naar het westen. Het zou toch disrespectvol zijn als we er niet bij waren.

Het is de kerk waarvan ik altijd dacht dat Schoonmama zich er niet thuisvoelde. Maar ik heb er nooit over doorgevraagd. In de glorietijden van de jaren zestig was deze Immanuelkerk van de Maassluise gereformeerden, en sinds toen jaar geleden de gereformeerden en hervormden fuseerden tot PKN werd Schoonmama’s hervormde kerk afgestoten. 

We hadden het nooit over het geloof, behalve dan dat. Bobby altijd grapjes maakte dat ze op die lelijke CDA-voormannen stemde. Buma. Een keer logeerde ze aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam en toen namen we haar mee naar de H. Mis in de Nicolaaskerk. Dat vond ze prachtig en sindsdien keek ze op zondagsochtend altijd naar de eucharistieviering. 

Het afgelopen jaar vroeg ze me af en toe bedankjes naar de dominee mailen, voor in het kerkblaadje. Voor lieve kaartjes en voor de bloemen. Dus ze hoorde er nog wel bij.

De Immanuelkerk is een grote jaren vijftig kerk met binnen een opvallende paars-en-lila kleurstelling, consequent doorgevoerd tot in het beamergebeuren aan toe. De dominee leest na de preek een kort IM over Schoonmama voor en dan mogen Bobby en ik het kruisje met haar naam aan een paars spijkertje hangen. 

We worden na afloop van de dienst volop gecondoleerd. Er zijn allemaal mensen die haar ken(d)en. Het is goed dat haar naam daar hangt en dat we erbij zijn. Ik maak een foto en stuur die aan Bobby’s zus te Istanbul. Zijn zij er ook een beetje bij.

Geen opmerkingen: