vrijdag 15 maart 2019

Mons

We doen een uitje naar de stad Mons (in het Vlaams: Bergen) die een uur ten westen ligt van waar wij zijn. De stad Charleroi ligt dichterbij waar wij wonen, maar dat is een oude industriestad en waarschijnlijk best lelijk. Mons is de hoofdstad van de provincie Henegouwen (in het Waals: Heinaut). Charleroi is groter, maar Mons is mooier. In 2015 was Mons Culturele Hoofdstad van Europa, zoals Leeuwarden dat in 2018 was.

Toen ik nog niet zo lang geleden met Hani501 naar Bruxelles was en we af en toe tegen elkaar verzuchtten: waarom eigenlijk Bruxelles, hadden we misschien beter Mons kunnen kiezen. Maar als het constant regent is het nergens leuk. Dat gold voor Bruxelles en geldt nu ook voor Mons. Maar in Mons zie je dat het leuk en mooi en van zichzelf is. Dat kun je van Bruxelles niet zeggen.

Liefst had ik natuurlijk vrolijke kleurige foto’s met bloemen en vrolijke mensen laten zien. Maar dat zit er niet in.

Ik ga naar het Musée Beaux Arts Mons, met een tentoonstelling over de surrealist Giorgio de Chirico, van wie ik in 2009 al eens een expositie in Parijs heb gezien. Hier hangt zijn werk samen met werk van René Magritte, Paul Delvaux en Jane Graverol. Van de laatste had ik nog nooit gehoord. En ik zie het verband ook niet altijd. Helaas is alle info alleen in het Frans. Toch kan ik deze stad van harte aanbevelen. 

Geen opmerkingen: