zaterdag 22 april 2023

Amstelglorie

Bij de online bibliotheek leen ik het boek Amstelglorie. De volkstuin van Jan Wolkers, samengesteld door Onno Blom. Een tuindagboek uit de jaren zeventig, vóór Wolkers met zijn Karina naar Texel vertrok. Mooi vind ik de beschrijving (door Onno Blom) van de tuin uit Wolkers jeugd in Oegstgeest. Een tuin met een grasveld en een border met veel zwarte aarde en absoluut geen onkruid. Doet me denken aan het piepkleine achtertuintje achter ons huis in de jaren zestig nieuwbouwwijk Angelslo te Emmen. Een paar vierkante meter gras met daarop een droogmolen voor de was, en links een border met louter afrikaantjes. Onze moeder deed niets aan de tuin. En onze vader had ook geen idee. Zestien afrikaantjes op een rij. Wat wij aan tuinonderhoud deden was onkruid krabben tussen de stoeptegels en tussen de afrikaantjes.

Het is leuk dat het bij hem in dit Dagboek ook een kwestie is van dag tot dag is, geen Plan, overal plantjes kopen, planten verplaatsen, gras knippen. Het boek gaat over planten, vogels, lekker eten en drinken. Er zijn. Kijken.  Leuk en inspirerend. 

Op internet lees is dat het oude huisje en tuin van Jan Wolkers op Amstelglorie nu van een stichting is en door vrijwilligers bijgehouden wordt en door schrijvers gebruikt kan worden om er te schrijven.

Geen opmerkingen: