dinsdag 11 april 2023

Het kantoortje

Al een paar keer was ik bij de koorrepetities mijn boekje met het ‘Glória’ kwijt. Dat is een knalroze klein beetje dik boekje, niet over het hoofd te zien. Maar ik heb al mijn muziekstukken in plastic  showtassen, omdat ik bang ben dat de printjes als je ze perforeert uitscheuren. Maar die showtassen schitteren bij kunstlicht. En het lastige is dat je de boekjes er uit moet frutten. Dat staat rommelig. En als koor moet je ordelijk.

Bij de repetities is zijn veel mensen aan het klooien met de stukken. Iedereen heeft zo haar eigen systeem. En ik ben inmiddels net een slapstick met wéér mijn kwijte ‘Gloria’. Als we straks concert hebben moet de muziek in zwarte mappen. Vanavond hebben we een extra repetitie met orkest. Dus vandaag wil ik ordelijk.

Dus vorige week na de repetitie vroeg ik de medekoorleden hoe zij hun map inrichten, vanwege mijn vele vraagstukken op dit gebied. Ik had al twee dunne boekjes geperforeerd zodat ik die niet meer uit het plastic hoef te halen. Sommigen suggereerden verstevigingsrondjes zodat de printjes niet uitscheuren. Dan kunnen die showtassen eruit. Maar dat dikke Gloria-boekje past niet in mijn perforator. Ik herinner me van vroeger op kantoor dat er dan in het kopieerhok zo’n grote perforator was, waarmee je een dikke stapel papier kon perforeren. 

Maar ja. Het zijn andere tijden. In Amsterdam had je de firma Gebr. Winter die álles hadden op het gebied van kantoorartikelen. Echt álles. En minstens zeven grote filialen in de stad, zo niet tien. De laatste jaren dat ik er woonde takelden die winkels vanwege de veranderende tijden al aardig af. 

Hier in Utrecht heb je slechts één kantoorwinkel Lorjé, ooit heel gerenommeerd, maar die heeft ook niet meer veel, en ze zijn ook nog eens niet zo aardig. Maar ik er toch naartoe voor die rondjes. ‘Versterkingsringen’ heten ze, weet ik nu. Daarvan heb ik nu 500 stuks. Maar een boekje voor mij perforeren met zo’n grote perforator? Nee, daar begint hij niet aan. Er zit een nietje in het boekje, constateert hij, en dan gaat  misschien de perforator wel stuk. Echt onzin. Maar ik kon hem niet overtuigen. 

Dan ga ik naar de Kopieerwinkel in de Lange Smeestraat - maar dat is een ander verhaal - en daar perforeren ze mijn Gloria-boekje zo.

Geen opmerkingen: