dinsdag 31 oktober 2023

Zang

De dames van de zanggroep te Bilthoven schrikken nogal van mijn blafhoest. Zelf vind ik dat het wel kan, maar ik beloof te vertrekken als de hoest almaar aanhoudt. De dirigente zegt heel overtuigend tegen de dames dat ik niet meer besmettelijk ben. Dat je nog wel weken kunt hoesten, maar niet besmettelijk. Dat accepteren ze. Gelukkig maar, want het is heerlijk om te zingen. Ik houd natuurlijk afstand.

De sopraan met kanker op wier uitvaart we zullen zingen is er niet vanwege weer een chemo en dus oefenen we nu gauw de liedjes voor haar uitvaart. ‘And the Mother did Weep’ wil ze nog heel graag een keer met ons meezingen. Zó mooi is dat!

Het gaat wel nogal over dood vandaag. Een sopraan met wie ik in februari kennismaakte komt oorspronkelijk uit Zwartsluis en zij bleek bij Will in de klas gezeten te hebben. Dat we het daar over hadden was een week voor Wills overlijden en ik had het haar nooit verteld. Vandaag doe ik dat dan maar. Op mijn telefoon heb ik nog een tienerfoto van Will en daar reageert deze Tiny heel sterk op.

Mijn buurvrouw bij de alten is te logeren geweest bij haar dochter in Engeland en daar was de schoonvader bij het squashen zomaar dood neergevallen. Gescheurde aorta.

En dan komt de Kerst er aan. De dirigente vraagt wie er op kerstavond mee wil zingen in de kerstzangdienst. En de week ervóór is er een ochtend met Christmas Carols.


De stoelen

Mijn stuk over de stoelen in het Centraal Museum staat online. Het was nog een heel gedoe, want met mijn griephoofd achtte ik mijzelf niet in staat tot wat dan ook. Dus ik meldde Zwaze dat het helaas niet doorging. Maar dat kon écht niet, dat zou voor haar een blamage zijn naar de pr-medewerkster van het museum toe. (Ik moet nog eens uitzoeken wat de geschiedenis van Zwaze en deze pr-medewerkster is.) Maar goed, ik had het beloofd en belofte maakt schuld, dus heb ik mij opgesloten in onze bibliotheek en 700 woorden bij elkaar gesprokkeld. Wel een beetje afstandelijk en cynisch deed ik het, maar gelukkig was Hani501 zo goed het wat positiever te formuleren.

Het gaat er natuurlijk om dat je je bij een tentoonstelling - wil je er wat over schrijven - écht moet openstellen en laten informeren. En dat had ik maar ten dele gedaan. Als je er een beetje oppervlakkig scannend langs zigzagt, dan komt het niet binnen. En dan komt er ook geen tekst. Elke stoel daar heeft echt een verhaal. Maar het zijn er wel honderd. Eigenlijk zou ik terug moeten gaan en nu wél goed kijken en lezen.

Ik meld het artikel hier toch maar even, want misschien vindt u het leuk om te zien wat het geworden is. En als u het aanklikt dan heb ik weer hogere  kijkcijfers.

maandag 30 oktober 2023

Nòg een prik

Op naar de nieuwe prik-locatie van de GGD voor de Coronaprik. Europalaan 45, ergens diep in/op Kanaleneiland. Al die brave zestigplussers dit zich in lange rijen opstellen, de een nog vriendelijker, toeschietelijker en meegaander dan de ander. Heel wat ontspannener dan de vorige prikken in de Jaarbeurs. Ze hebben stoelen in 'treintjes' opgesteld, waar de prikkers dan op verrijdbare bureaustoelen langs komen schuiven. 

Ruinerwold

Gelezen: Ik ben wij waren. Weg uit Ruinerwold door Israël van Dorsten. Jaren geleden alweer dat die kinderen van een godsdienstwaanzinnige vader ontdekt en bevrijd werden. En toen de documentaire over hen. Hoe lief ze waren, vooral de oudsten. De jongeren waren niet zo in beeld. Deze Israël is uiteindelijk uitgebroken en naar een café gegaan. Hoe moeilijk het is voor een jongen zonder enige kennis van de samenleving om via internet contact te leggen met instanties. Hier schrijft hij op hoe was was, als kind in een huis dat beheerst wordt door een man met wanen. Zijn vrouw eerst en later zijn kinderen die dienst moesten door als medium voor de geestenwereld waar de vader in geloofde. Onvoorstelbaar. Ik ben heel benieuwd hoe het met ze gaat, nu, hoe ze wonen, of ze inkomen kunnen verwerven, vriendschap sluiten, liefdesrelaties aangaan. 

In Trouw staat een interview met hem. Hij studeert nu sociologie in Utrecht en woont op kamers hier.

zondag 29 oktober 2023

The proof of the jam

Schoonzusje is jarig en we gaan op verjaarsvisite. Wel een eind rijden nu ze zo diep de Veluwe in/op wonen en de Elburgerweg waar de route langs voert is afgesloten. Maar goed. Ik geef haar als cadeau een mooi boekje Traveler’s Poetry en een van mijn potjes jam. Speciaal nog even bij ‘Betsies Kookwinkel’ aan de Vismarkt langs voor vrolijke jampot-etiketten. Ik was ook al bij ‘Dille & Kamille’ geweest, maar die hebben alleen rouw-etiketten. 

De jam is goddelijk lekker. The proof of the jam is in the eating, schrijft ze nu. (Ik vind het allemaal zo erg dat ik dit schrijf terwijl Gaza plat gebombardeerd wordt)

Wintertijd

Ik merk op zich niet zoveel van de zomer- en de wintertijd, sinds ik niet meer om zeven uur hoef op te staan. De klok op de telefoon verandert automatisch, en mijn analoge horloges draai ik de wijzers even een uurtje terug of vooruit, al naar gelang. Maar het klokje waar ik het meest naar kijk om te weten hoe laat het is en of ik bijna weg moet is dat van de oven. De Pelgrim-oven. En al acht jaar, sinds ik hier woon, twee keer per jaar, dus al zestien keer moet ik de handleiding opzoeken en precies de aanwijzingen volgen. Het is net als bij de  boordcomputer van de e-bike. Soms springt de teller van kilometers op miles, en dan weet ik weer niet hoe het moet. Ik heb er een blogje over geschreven en dat zoek ik dan op.

Het is niet heel moeilijk, maar er gaat wel vaak een detail fout, waardoor ik vrij lang op de grond voor de oven zit. Het zijn geen knoppen, maar elektronische tiptoetsen, zwart op zwart, nauwelijks te zien. 

Dus als ik wakker word ga ik het meteen doen, anders denk ik er de hele tijd aan. Je moet twéé keer op het symbooltje van de timer tikken.  Wat er steeds gebeurt is dat ik meen dat ik twee keer getikt heb, maar dat er maar een keer geregistreerd is, en dan gaat die timer lopen en kun je niets meer tot die timer klaar is. Nu was het drie minuten. Grr. En dan nog een keer. De tweede keer gaat meestal goed. Onthóud het nou een keer! Maar ik ben het zo weer kwijt. Bobby heeft er geen weet van want die slaapt dan nog. Hij heeft ook een hekel aan het bedieningspaneel van de oven. Dat ben je je niet bewust als je zo’n apparaat koopt.

O, vijf jaar geleden wijdde ik er ook al een blog aan -

zaterdag 28 oktober 2023

Haverdrank

Van de week was ik bij Arjen Lubach erg geamuseerd door zijn item over ‘havermelk’. Aanleiding is dat de verbruikers belasting op dit drankje per 2024 196% gaat stijgen, terwijl het werkelijk niets met frisdrank te maken heeft. Ook niet met melk trouwens. De Partij voor de Dieren heeft er Kamervragen over gesteld. Melk en chocolademelk zijn vrijgesteld van deze belasting.

Haver melk staat model voor jonge hoogopgeleide ecologische randstedelingen, waar veel mensen (en dan gewone mensen en op tv gewone BN-ers) hartstochtelijk op afgeven. Ze kótsen erop. Ik heb het bij mijn weten nog nooit gedronken, ooit wel heb ik amandelmelk geprobeerd,  maar dat vond ik niet lekker. Maar goed, zo leerde ik uit dat item, je kan het dus heel goed zelf maken. Een deel havermout en drie delen water. In de blender en dan door een fijne zeef. Dus ik dat meteen proberen, want stel je voor dat ik het lekker vind.

donderdag 26 oktober 2023

Zin (1)

Hoestend in de mist naar Amersfoort naar een schrijfcursus ‘Vind je Eigen Zin’. Huh? Ja. Het is een project bij de gelijknamige theatervoorstelling van de dameszanggroep Wishful Singing samen met Volkskrant-journalist Fokke Obbema, die het boek De Zin van het Leven schreef met interviews over dit thema met mensen die iets ergs hebben meegemaakt, bijna dood zeg maar. Zij vertellen wat zij sindsdien ervaren als de zin van het leven. De schrijfcursus wordt gegeven in Ede, Amersfoort en Haarlem, en is voor mensen van 70-plus. Het is zwaar gesubsidieerd want voorstelling plus cursus kosten maar 45 euro.. 

Vandaag is de eerste keer, volgende week gaan we naar de voorstelling. De schrijfjuf wordt deze eerste bijeenkomst geassisteerd door de regisseuse van de voorstelling. Op een of andere manier zijn mijn verwachtingen hooggespannen. Dat er iets gaat gebéuren.

Met schrijven heb ik geen moeite. Geef mij een pen in de hand en ik begin. Het leuke van met de hand schrijven is dat er een andere bron wordt aangeboord dan op de telefoon of laptop. Voor mij gaat de vraag over de zin van het leven over het vreugde beleven aan het bestaan. Of de afwezigheid van die vreugde.

Volgens mij hebben ze geen idee van 70-plussers en zijn ze al heel verrast dat het gewone kwieke mensen zijn. Ik beken mij als jonger dan de doelgroep maar daar zit niemand mee. Er komt ook nog een man langs (even kijken) in een kleurig overhemd die denk ik de ambtenaar is die de subsidie verstrekt heeft. Intens tevreden over dit creatieve stukje ouderenbeleid.  

Enfin. Na een rondje met wie ben je en waarom doe je mee (het is een zaal met een slechte akoestiek, dus je hoort de helft niet, maar de juffen vinden alles wat de deelnemers zeggen geweldig en bijzonder) mogen we gedurende tien minuten in een schriftje schrijven wat wij zien als de zin van het leven. En dan moeten we de belangrijkste woorden onderstrepen en dan een ‘elfje’ schrijven. Als ik ergens een hekel aan hen is een ‘elfje’ schrijven. 

De regisseuse is geweldig leuk en expressief en goed te verstaan..In de pauze vertelt zij aan een depressieve mede-deelneemster dat zij zelf ooit ook depressief was en toen van haar echtgenoot de suggestie/opdracht kreeg om elke dag iets te beschrijven was ze gezien had. Geen innerlijke roerselen, maar iets van buiten. Waardoor ze geraakt was. ‘365 dagen. En toen was het over’. Ik vroeg nog hoe ze dat verklaart, maar daar heeft ze geen tekst over. Ik vergelijk het met tekenen, dat je je aandacht verlegt naar buiten in plaats van te roeren in je eigen gemiezemuis.

Dan moeten we allemaal het ‘elfje’ van onze buurvrouw / -man voordragen, en wel met klem en overtuiging. Weer een bijzondere ochtend. maar wat ik gehoopt had; met zang heeft het niets van doen.

Na afloop ga ik door Amersfoort dwalen. Een van de mannelijke deelnemers begint mij ongevraagd allemaal historische weetjes te vertellen, als ook dat hij een paar jaar geleden gescheiden is.

woensdag 25 oktober 2023

De Stemwijzer

Ik heb zojuist de Stemwijzer ingevuld. Ik ben altijd heel kritisch op de Stemwijzer, omdat er grote absolutistische vraagstukken gecatapulteerd worden waar je alleen maar ja of nee op kunt zeggen. Terwijl aan alle standpunten toch een geheel van feiten en overwegingen en argumenten grondslag liggen. En nu geeft dan ineens het buikgevoel de doorslag. Ik heb het zo gedaan: ik heb bij diverse stellingen eerst gelezen wat PvdA|GroenLinks ervan vindt en als ik me daar in kon vinden stemde ik hun standpunt. Een keer tikte ik per ongeluk het verkeerde blokje aan. De uitslag zal dus niemand verbazen.

Druiven

Nu lig ik te wachten tot het weer over is. De fases van de griep spoelen aan mij voorbij. Oorpijn. Niezen. Hoesten. Gisterochtend deed ik nog een interview in het Park met een wijnbouwer. Onder de noemer Stadswijngaard heeft hij al drie wijngaarden opgezet in de stad. Een bij een boerderij bij Lunetten, een in de binnentuin in de binnenstad, en nu dus een in ons Park. Het is een hele wonderlijke plek tussen de voetbalvelden met kunstgras op een depot van de gemeente waar ze de grasmaaiers in opslaan. Dat depot is (deels) toedekt door aarde waardoor er een soort heuvel is ontstaan. Dat wordt nu een Druivengaard. Het is een heel verhaal. 

Hij werkt met vrijwilligers. Zijn ideaal is stadsmensen de kans geven om met hun handen in de aarde te werken. Hij heeft een vierdaagse baan in de ict bij een ministerie, en doet dit erbij. Heel leuk. Geveld door de griep als ik ben heb ik alleen geen puf om het uit te werken.

dinsdag 24 oktober 2023

Griep(prik)

Ik kreeg allemaal brieven in de bus: of ik me kwam laten vaccineren: tegen de griep, tegen de pneumokokken, en tegen Corona. De eerste twee prikken haal je bij de Huisarts, de laatste op Kanaleneiland. Vandaag naar de huisarts. Ik had al het gevoel dat ik een griepje aan het krijgen was: respectievelijk keelpijn, hoofdpijn, niezen, snipverkouden en nu hete hoogrode wangen en ijskoude handen. In die staat van zijn ga ik twee prikken halen. En daarna maar naar bed. Tot het weer over is. 

Met Bromet op hondencursus

O een heerlijk documentaire-reeks: ‘Met Bromet op hondencursus’. Hij gaat geheel op zijn Bromets bij allemaal mensen langs die op hondencursus gaan of die hondencursus geven. Ook fokkers. Want veel honden doen niet wat de baasjes willen. Maar ging je in onze jonge jaren op hondencursus in de hond te leren dat jij de baas was - methode Martin Gaus - nu is de aanpak anders. Zachter. Afwachten waar de hond aan toe is. 

Er komen allemaal mensen in beeld doe ont-zet-tend veel van hun trouwe viervoeter houden. Die hun bron van liefde in hun leven is. Dat hij de boel bij elkaar schreeuwt zodat ze de deur niet uit kunnen of geen bezoek ontvangen, dat moet dan maar. 

zondag 22 oktober 2023

Thaise kip in pindacurry

Eigenlijk heb ik (meer dan) voldoende geblogd vandaag, maar deze Thaise curry is zo lekker, die wil ik u niet onthouden. Het is kip met paprika in een curry van rode curry, kokosmelk en pindakaas (en beetje vissaus, sojasaus en limoen). En dan koriander en bosui erover. Ik serveer rijst en sperziebonen erbij. We zeggen allebei wel vijf keer hoe lekker het is.

Het is een mij onbekende website waar ik dit recept van heb, Eatertainment, van de Dekamarkt.


Recept:

Club Lees

Zondag op de bank en weer helemaal bij de tijd. Ben vanochtend lid geworden van de app ‘Club Lees’ van de VPRO, een online leesclub gericht op jongeren, dat een vervolg is op het literatuurprogramma ‘Brommer op Zee’ dat door de NPO gestopt is omdat het 'maar' 150.000 kijkers per keer had. Ik vond het best echt een leuk programma met de presentatoren Wilfried de Jong en de Vlaamse Ruth Joos. Niet dat ik elke keer keek, maar toch. 

De vier hosts zijn allemaal jong, cultuurmaker, multiculti en/of gay. De doelgroep. Deze app is dus het vervolg. Eergisteren gelanceerd. Hoe ik dat dan weet weet, dat ben ik me niet bewust. Waarschijnlijk via Facebook? Het is voor jongeren. Daar zal ik me maar niet door laten weerhouden want ik ben benieuwd hoe ze dat doen, wat ze lezen, of het lezen via de app aantrekkelijk is, en hoe zeg dat dan bedacht hebben. 

Ze lezen een maand lang een boek dat je in de app leest. De eerste titel is ‘10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld’ van de Turks-Engelse schrijfster Elik Shafak. Het is gekozen en wordt gehost door de zangeres Naaz Mohammad. 

Het aardige is dat je het boek heel goed op de telefoon kunt lezen omdat het per 1 of 2 zinnen gepresenteerd wordt. Niet een lange lap tekst waar je oneindig langs moet scrollen, maar een alinea of nog kleiner. Je kunt er aantekeningen bij maken of kijken was de host er voor aantekeningen bij maakt.

Ik heb wel eens wat van Elif Shafak gelezen geloof ik. De schrijfster woont in Londen omdat ze in het Turkije van Erdogan niet veilig is.

Pruimenjam

Nog nooit heb ik jam gemaakt. Dat leek me altijd iets voor de hogere kookkunsten en bovendien veel te zoet. En gelei? Ook nog nooit gebruikt. Al die dingen vond ik iets voor moeders bakkunsten van vroeger. Maar ik begin een beetje bij te buigen. Afgelopen zomer met mijn grote bramen-oogst heb ik mij al een paar keer aan de bramensaus gewaagd, heerlijk is die, dus van de jam moet het ook eens komen. 

Maandag kocht ik bij Lidl een kilo pruimen uit de reclame, die veel te hard bleken maar na bijna een week ‘rijpen’ zal het nu maar eens. Ook kocht ik een pakje geleisuiker die minder zoet zou zijn. 500 gram voor 1250 gr fruit. Ik heb 900 gr fruit dus ik doe 500 gr geleisuiker. Drie lege jampotjes heb ik nog. Geen idee of dat past.

Nu is het afwachten. Ik heb de pruimen gekookt (klein beetje water erbij gedaan, dat stond niet in het recept) en gepureerd met de staafmixer. Maar misschien was dat laatste beter geweest van niet. Het mengsel giet je kokend heet in de (gesteriliseerde) potjes en die zet je op de kop weg. Nu is het dus afwachten of de jam bij het afkoelen dik genoeg wordt. Dat kun je vooraf checken met een beetje op een schoteltje. Of het opstijft bij het afkoelen. Ik weet het niet. Ik heb er nog wat chia-zaad door gedaan. Volgens een gezonde site zou dat ook vocht opnemen en jam opdikken.

Er is nog wat over en dat roer ik door de kwark. Voor vanavond onder het voetbal kijken.

Recept:

zaterdag 21 oktober 2023

Lucie’s Seventies

Op het verjaardagsfeestje van Zwager1 (75) vragen we hem van wat voor muziek hij eigenlijk houdt. Raar dat we dat niet weten. Niet eens of hij van pop houdt of van klassiek. Als hij ingedeeld zou moeten worden tussen de Beatles en de Stones zegt hij de Stones. Maar hij hield ook van balads. Zo delen veel mannen hun muzieksmaak in. Vrouwen weten het vaak niet. Ik heb hier al vaker een blog aan gewijd. 

We vragen Zus1 wat zij vroeger voor muziek draaide en na enig aarzelen zegt ze ‘Sofietje’ en wij zussen barsten spontaan in zingen uit. We blijken allemaal het liedje van Johny Lion van A tot Z uit ons hoofd te kennen. Later komt ze nog op Cliff Richard.

Dat prikkelt natuurlijk om mijn eigen muzieksmaak in de seventies weer eens te onderzoeken. De avond breng ik door met het aanleggen van een playlist ‘Lucie’s Seventies’ op Spotify.

Feesjes

Vandaag is de verjaardag van Will. Samen met twee vriendinnen, Wills zusje en een van de nichtjes (met baby) wandelen we van Vreeland naar Loosdrecht en weerom. Vol verwondering hoe snel de tijd gaat. Een jaar geleden hadden we gewoon nog een verjaardagsfeesje in haar nieuwe huis aan de IJhaven. Vier maanden later was ze er niet meer. Het is fijn om er met deze naasten te zijn, die ook mantelzorg deden. Dat het regent deert ons niet. Deze wandeling heb ik vaak met Will gedaan. Ik zou willen geloven dat ze er nog een beetje bij was/is.

Daarna heb ik nog een feesje, en wel op de heide bij te Blaricum, want Zwager1 wordt 75, bij restaurant de Eendracht. Ook daar wandelde ik met Will. (Waar wandelde ik eigenlijk niet met Will?) Een grote groep familie en vrienden. Pff. Maar leuk.

Vandaag loop ik 17.000 stappen, bijna 12 km. Ongekend sinds ik hielspoor heb. Ik eindig de dag wel een beetje kreupel op de bank, maar toch gaat het beter en beter.

vrijdag 20 oktober 2023

Rainy day

Een dag om je in huis op te sluiten. Zoveel regen. Om dat gevoel te cultiveren speel ik op de piano het liedje ‘Here’s that Rainy Day’ en luister ik in mijn kapelletje op Spotify naar Playlists met ‘Rain’ in de titel: ‘Rainy Day Classical’, ‘calm classical for rainy days’, ‘Songs about Rain’. Leuk hoor. Zo kun je van elke staat van zijn wel weer een kunstproject maken.

Oorlogsnieuws



Ik wil hier nooit over de het nieuws schrijven, wat heb ik daar aan toe te voegen, maar nu kijk ook ik steeds maar op de telefoon bij het nieuws, of de inval van Israël in Gaza al begonnen is. En steeds maar niet. Nederland dat zo vierkant achter Israël staat. Het onbegrip voor mensen die een 'context' willen, en nadruk leggen op de al 75 jaar durende onderdrukking van de Palestijnen. Hier spreekt Ramsey Nasr, Nederlands dichter en acteur, Palestijn. Dan maar een keer een filmpje doorplaatsen.

donderdag 19 oktober 2023

Stralsund revisited

Het is bijna weer tijd dat Bobby en ik op herfstvakantie gaan in een huisje in de mist, meestal in Duitsland of in de Ardennen, ‘Mistvakanties’ noemt Zus4 die reisjes. Dan ben ik altijd zo diep tevreden, terwijl ik mij stort op het schilderen van herfstmandala's en van plaatselijke landschapjes. Het is nog niet zover, we hebben nog niet eens geboekt.

Dat herfsttekenen kan ik natuurlijk ook hier doen. Ik heb nog een beeld in mijn hoofd (en op de telefoon) van de jongstleden fietsdagen langs de Oostzee. De tekening van de meeuw op een lamp op een Seebrücke is er al van gekomen, maar het stadsgezicht van Stralsund nog niet. Bij dezen..

Sweet Dreams

Met de Bayerische Freundin ga ik naar de middagfilm. Het is een hele uitdaging, want we hebben er allebei zin in, maar we hebben niet dezelfde smaak. Niet bij het uitzoeken van een film en niet bij het kijken naar een film. Ik heb nu de prijswinnende film ‘Sweet Dreams’ uitgezocht, een wonderlijke klucht over de koloniale tijden in Nederlands Indië anno 1900, en ik voel het alweer helemaal dat ze het niks aan vindt. Het is een nogal extreme vervreemdende film maar ik sta er in principe positief tegenover. Al is een film een beetje raar, als-is zoveel prijzen heeft gewonnen en ingestuurd is voor een Oscar-Nominatie, dan moet het toch wel wat zijn. En een Bosnisch-Nederlandse  regisseuse Ena Sendijarevic die in 1994 op zevenjarige leeftijd in Nederland kwam wonen. Intrigerend allemaal.

Et spelen een paar mooie oudgedienden mee. René Soutendijk als vrouw des huizes op een suikerplantage, Hans Dagelet als heer des huizes die bij de huishoudster een zoontje verwekt heeft, Peter Faber als dominee en tevens notaris. En ook duidelijk jong talent die ik niet kende: Florian Myer als de fatterige zoon Cornelis, en Liza Zweerman als de hoogzwangere seksbeluste schoondochter Josefien. En dan

Na afloop doen we nog een drankje in voorheen ‘t Hoogt. Een vrouw koopt een kaartje. Veel plezier zegt ik, ik hem ‘m net gezien. Was het de moeite waard, vraagt de vrouw haast gretig, en ik antwoord een beetje gereserveerd: ‘Het is in elk geval een hele ervaring.’ 

woensdag 18 oktober 2023

Een stoel is een stoel

Zwaze vraagt of ik misschien naar het Centraal Museum wil naar de tentoonstelling ‘Stoel neemt stelling’. Voor een stukje op Museumkijker. Nou eh, eigenlijk niet. Maar ze heeft het aan de pr-persoon beloofd, en ze voelt zich verplicht, maar eigenlijk heeft niet zo’n zin. Nou vooruit, zeg ik dan maar toegeeflijk. Bij wijze van oefening in interesse in wat me op het eerste gezicht niet zo boeit.

Natuurlijk is het wel weer een hele belevenis. Er valt sowieso veel te beleven als je je in elke stoel verdiept, maar je moet daar maar net zin in hebben. Er zijn heel veel stoelen: ‘iconische stoelen’, ‘experimentele stoelen’, ‘internationale stoelen’, ‘ecologische stoelen’, ‘stoelen als statement’, ga er maar aan staan. 

Het is ook nog politiek correct ook, valt me op, met een zaaltje stoelen-uit-de-hele-wereld, maar eigenlijk was er weinig op tegen want dat vond ik ongeveer wel het leukste en meest verrassende zaaltje. Alleen de zin bij een Russische stoel, dat die niets met de oorlog in Oekraïne te maken heeft, gaat wel heel ver in politieke correctheid. Er is waarschijnlijk discussie geweest of die stoel wel in de tentoonstelling mocht.

En dan hebben we de ‘stoel’ van een Deense kunstenares Anna Aagaard Jensen (deze stoel is een statement dus) waar alleen vrouwen in mogen zitten om te ervaren hoe het is om zo wijdbeens te zitten als mannen vaak zitten. Met name in het OV. Het meubel roept vooral afgrijzen bij mij op, en zo te zien bij anderen ook, maar nadat ik er een paar keer langs gelopen ben besluit ik er toch in te gaan zitten. Het vergt heel wat klauterwerk. En dan zit ik daar en dan moet ik natuurlijk een foto. Ik vraag een toevallig passerende jonge vrouw of ze mij even op de foto wil zetten en dat doet ze heel uitgebreid en consciëntieus. Al doende raken we in gesprek. Zij heeft er ook al in gezeten, vertelt ze, niet vandaag maar een andere keer, en vond het ook heel naar. En mannen die zo wijdbeens naast je zitten in een bus of trein: ook heel naar. Vooral als ze hun been tegen het jouwe aanduwen. We zitten elkaar enorm te bevestigen. Haar vriend staat er wat naast te zwijgen. 

One Day


Dit filmpje stuurde de Bilthovense dirigente. Drieduizend joden en moslims kwamen in 2018 bij elkaar in een zaal in Haifa, bij het concert van de joodse reggae-zanger Matisyahu (Matthew Paul Miller). Hij vroeg 3000 moslims en joden (die elkaar nooit eerder hadden ontmoet) om samen te komen in Haifa en het lied 'One Day' met hem te leren in minder dan een uur. Ze leerden het lied in drie verschillende talen te zingen en te harmoniseren. Een klein uurtje oefenen leverde dit resultaat op. 

dinsdag 17 oktober 2023

Zwolse stoof

De za’atar-kruidenmelange laatst, door de linzen-wortelsoep en de kip-pompoenschotel, is zo goed bevallen dat ik nu een recept zoek met de Zwolse stoofkruiden van Jonnie Boer. Dat blikje gebruik ik bijna nooit Wat daar in zit: tomaat, gerookte paprika, ui, kaneel, kruidnagel, zwarte peper, laurier, knoflook, mosterdzaad, piment, korianderzaad, nootmuskaat,  anijszaad, komijnzaad, wortelstukjes, cayennepeper, rozenbloemblad.

Vandaag wordt het  een gehaktschotel (met dus die stoofkruiden en tomatenpuree) en een soort prei-stamppot, met ook nog zacht uitgebakken uienringen daartussen. Een ovenschotel. Ik heb het met biologische gehakt gedaan, maar het kan natuurlijk ook met vega-gehakt. Het huis geurt goddelijk. Heerlijk.

Recept:

Autumn comes, the summer is past


Het is een prachtige ochtend, op de fiets naar Bilthoven. De zon schijnt maar het is ineens maar vier graden en de heenweg heb ik stevige wind tegen. Brr. We zingen het mooie repertoire, waaronder voor het eerst 'All for love of one', waar ik hier al eerder een filmpje van plaatste. Volg de tag 'koor'. Veel deelneemsters zijn op herfstvakantie, dus we zijn in totaal 'maar' met 20, waarvan maar drie alten. Ik doe extra mijn best. In de pauze zegt de dirigente dat ik zo mooi en krachtig zing. Ik glim ervan.

Nu een filmpje van het toepasselijke 16e-eeuwse  lied 'Autumn comes, the summer is past' 

Autumn comes, the summer is past,
Winter will come too soon.
Stars will shine clearer, skies seem nearer
Under the harvest moon.

Autumn comes, but let us be glad,
Singing an autumn tune.
Hearts will be lighter, nights be brighter
Under the harvest moon.

maandag 16 oktober 2023

Dokter Ruben

Twee afleveringen gezien van ‘Dokter Ruben’, de nieuwe VPRO-serie met Ruben Terlou die ons tot nu toe vooral door China leidde. Hij is al jaren fotograaf en documentairemaker, maar van opleiding is hij huisarts. Voor deze nieuwe reeks reist hij naar verschillende landen om onder meer gezondheidszorg projecten (en -mensen) te bezoeken. Het lijkt altijd alsof hij maar wat at random reist en op onderwerpen stuit en daar dan gaat filmen. Ik zag twee afleveringen: een in de USA en een in Siberië. 

In de USA is hij vooral in een gevangenis en draait hij mee met een therapiegroep met zware criminelen en van sommigen bezoekt hij familieleden. In de therapiegroep stellen de deelnemers hem dwingende vragen als ‘Waarom doe jij hieraan mee?’ ‘Waarom ben je altijd op reis?’ ‘Wat hoop je van ons te leren?’ ‘Waarom film hij ons?’ Maar zijn ontwijkende antwoorden vinden ze maar niks. 

In Siberië is het leven zwaar. Koud. De gevangenkampen uit de Sovjettijd zijn weg, de hele Sovjet Unie is weg, maar er is niets meer, geen samenhang, geen saamhorigheid. Iedereen is op zichzelf aangewezen. Alleen de huisarts (in beide gevallen een vrouw) is een praktische rots in de branding. Hij bezoekt er ook nog een spirituele woongemeenschap van Moskouse intellectuelen die daar in the middle of nowhere een ander leven willen uitproberen.

Het is raar, maar wel weer intrigerend.

zaterdag 14 oktober 2023

Vrijdagavond

Gelezen: Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond door Sofia Lundberg. Ik had het boek bij de uitgever aangevraagd, omdat ik behoefte had aan wat houvast bij het schrijven over de Zweedse kunstenares Hilma af Klint die in het Kunstmuseum hangt. De catalogus is inmiddels ook gearriveerd. Maar een toegankelijke biografische schets over de kunstenares waar ik behoefte aan heb ontbreekt. Wel zijn er de laatste jaren diverse films over haar gemaakt, ik zal eens kijken of ik die ergens kan bekijken. 

Na een boel gegoogle ben ik op het vraagstuk gestuit wie al die schilderijen gemaakt heeft, alleen Af Klint zelf of is het in cocreatie gegaan met haar kunstenaar-vriendinnen. Precies daar gaat deze roman over. Hoofdpersoon is curator van het Gugenheim Museum die een expositie van het werk van Hilma af Klint voorbereidt en zo in gesprek raakt met de erfgenamen van Af Klint, tevens beheerders van de Stichting. Zij willen geen vraag beantwoorden, noch over wie die werken geschilderd heeft, noch over de aard van de relatie met vriendin Anna Cassel, ook kunstenares, en waarschijnlijk Hilma’s geliefde. Maar een achternichtje van deze Anna benadert de curator ook en zij is ervan overtuigd dat diverse schilderijen van Hilma door Anna geschilderd zijn.

Daaromheen wordt de vriendinnenclub van Hilma  beschreven, met hun seances, hun persoonlijke omstandigheden en ambities en wat al niet. 

Bijzonder dat de kwestie nu in romanvorm naar buiten komt. En dat deze kwestie bij de tentoonstelling en in de catalogus nauwelijks aan de orde komt. Het is een roman, maar ik denk dicht bij de waarheid. Spannend om te lezen. 

Za’atar

Ik heb een nieuw kruidenmengsel toegevoegd aan mijn verzameling kruidenpotjes: za’atar. Toevallig heb ik twee recepten waar dat in voorkomt. Ik heb een soep uitgekozen met linzen, wortel, bleekselderij en sinaasappelsap voor een klein etentje zondagavond op de tuin met twee of drie tuinbuurvrouwen. En dus zit daar za’atar in. Het schijnt heel populair te zijn bij hippe koks, maar ik moet het nog leren kennen.

Vandaag maak ik thuis een traybake met pompoen, rode ui, kip en halloumi, én dus za’atar. Het is een Marokkaans mengsel van groene kruiden (wilde oregano, basilicum, majoraan, geroosterd sesamzaad en sumak-besjes). In een blikje van Jonnie Boer is het heel duur, maar toevallig is een gewoon Verstegen-potje deze week in de Bonus bij AH.

Het gerecht staat al even in de oven als om 18.15u de twee Marokkaanse mannen de nieuwe wasmachine komen brengen (en de oude meenemen). Ze snuiven gretig de geuren op.

- Traybake met kip en pompoen:
- Linzensoep:


Hoofddoekje

Op de telefoon heb ik nog een prachtige foto van Schoonzusje en de Haagse oude tante. Het gaat niet zo goed met deze tante, maar Schoonzusje blijft haar trouw bezoeken. Soms stuurt ze ons een foto. Deze is van circa een maand geleden. Ik denk dat ze hem stuurde omdat ik graag praat over de outfit van deze tante, met name de hoofddoekjes.

Van de week stuurde ze een foto van de tante te bed, dan denk je: die heeft niet lang meer te leven. Ze weegt nog 36 kilo of misschien alweer minder. Die zou ik ook wel willen maken maar dat is niet respectvol, in elk geval niet om te publiceren. Dus wordt het deze.

donderdag 12 oktober 2023

De wasmachine (vervolg)

Het regent dat het giet, maar ik wil niet meer wachten: we gaan nú naar de wasmachine winkel. Bobby heeft een lijstje van artikelnummers van wasmachines van CoolBlue. Het blijkt dat deze verkoper juist die machines niet heeft. Hij vertelt dat hij als kleine zelfstandige een mooier beter aanbod heeft dan de internetwinkels, waardoor zij als zelfstandigen het hoofd boven water kunnen houden. Zij hebben exclusieve modellen én bieden service. En vlak bij huis. 

De verkoper / eigenaar vraagt dan: wat zoekt u? Weten wij veel. Bobby heeft zijn lijstje maar daar hebben we dus niet zo veel aan. De verkoper hangt een heel verhaal op over CoolBlue en MediaMarkt, en het aanbod van kleine zelfstandige winkels zoals hij. Heel interessant. Ik zeg dat ik de Bosch of de AEG wil, maar Bobby wil eerst reviews op internet lezen voor we een besluit nemen. Ze hebben allebei goeie reviews en ik wil graag de AEG. 

We kijken nog wat reviews op internet over de winkel, sommige zijn positief, andere kritisch. Je zou ook naar de Expert kunnen, dat is een franchise voor witgoed en elektronica, dat deed ik in Amsterdam, maar zo’n winkel is niet in Utrecht. De dichtstbijzijnde Expert is in Breukelen. Laten we gewoon deze Marokkaanse mannen vertrouwen.

Dus ik fiets weer naar de winkel, gelukkig is het eindelijk droog, en bestel de machine. Het is de AEG geworden. Wat heeft de doorslag gegeven, vraagt de verkoper. En wie heeft gewonnen? Volgens hem hebben vrouwen bij dit soort aankopen de beslissende stem, omdat zij er het meest mee werken. Morgenavond wordt hij bezorgd.

Vroeger

Zus4 is pas gepensioneerd en is van plan een boek te maken van haar Oost-Duitse werkende leven. Werktitel: Boerin in MeckPom. Sinds 1995 heeft zij elk jaar een hele goede interessante JaarBrief rondgestuurd met veel info over de toestand in de wereld en Oost-Duitland in het bijzonder, de ontwikkelingen in de landbouw, de melkprijs, de medewerkers, het dorp, het gezin, en de festiviteiten en activiteiten. Die brieven dienen als basis voor een Boek. En nu zoekt ze foto’s. En stuit ze op deze. Heeft niets met het boek te maken, maar daarom duurt het ook zo lang. ‘Ter gelegenheid van wat waren jullie zo mooi?’ vraagt ze. 

Ik weet nog goed dat ik een jurk zocht. Ik droeg in die tijd helemaal nooit een jurk. Ik ging bij diverse galajurkenwinkels langs, onder andere in Amersfoort. Dat was allemaal niets voor mij, te voor de hand liggend. Uiteindelijk slaagde ik bij vintage-kledingwinkel Giensch in de Voorstraat. Het was een heel ding, die jurk, dat Gala. vooral onder de lesbo’s. Die wilden géén jurk. En er waren er veel van in het Boekenvak.

Collega RoRo7 en haar gemalin hadden op de Albert Cuyp bij een Chinese kraam kleurige lange zijden colberts gekocht. Ze waren heel opgewonden over het gala. Hani501 maakte de foto’s van de gasten op de rode loper en om mij volstrekt onduidelijke reden gingen RoRo7 en haar vriendin steeds met die mensen op de foto. Ik heb ze weggestuurd omdat ik het fotoverslag na afloop al voor me zag: alle boekenbobo’s op de foto met dit wonderlijke oudere-dames-stel.

Nu zoek ik op internet naar het evenement maar je vindt er weinig van terug. Wel dat het in 2009 was. Het was het Boekblad Gala in de Groote Industrieele Club op de Dam. Met de verkiezing van de Uitgever en de Boekhandelaar van het Jaar. Bij een van de overnames en faillissementen van het Vakblad jaren later is de content van ónze websites verloren gegaan. Misschien heeft Hani501 deze foto nog in high res. 

O! Ik kan natuurlijk op mijn eigen blog zoeken. Bloggen doe ik sinds 2007.

- Het blog:

Wasmachine

Nieuw project: de wasmachine is stuk. Hij maakte heel veel herrie bij het centrifugeren en de was was niet meer goed droog en rook niet lekker. Toch ga ik dan nog even door. Bobby vindt in het filter allemaal gruis, vermalen onderdelen, dus het is tijd voor de wasmachineman. De vorige keer was hij me goed bevallen, hij kwam via een centraal telefoonnummer, zo’n tussenpersoon die zorgt dat ze bij Google bovenaan komen te staan, maar hij was gewoon van een winkel hier aan de Straatweg. Toen was de pomp kapot. Nu zegt de monteur met een blik in de machine: Total loss. De lagers zijn kapot. Einde oefening. 

Ik had een bovenlader, nog uit de tijd dat ik klein behuisd was, dat vond en vind ik prettig want dan hoef je niet te bukken, maar er kan wat minder wasgoed in. In je eentje maakt dat niet zoveel uit, maar als je met meer mensen leeft moet je dan wat vaker wassen. 

Bobby gaat een heel warenonderzoek doen op de site van Coolblue om goed beslagen ten ijs te komen,  nou vooruit dan maar. Ik wil een machine met een eenvoudige bediening, energielabel A, korte programma’s. Maakt me niet uit welk merk, maar eens kijken wat hij heeft staan.

- De verhaallijn 'Wasmachine':

Seebrücke

Natuurlijk heb ik spijt. Het is woensdagavond en nu heb ik dus geen koor meer. Wat nu? Die drie, vier, vijf koorleden met wie ik al jaren elke woensdagavond een uurtje nazit doe/deed in het café tonen zich op de app zeer geschokt. ‘Kom je wel nog eens naar het café?’ vragen ze. ‘Ja!’ antwoord ik, ‘vanavond?’

Dus om kwart over tien zit ik weer gewoon net als altijd met ze in het café. Het is een soort van emotioneel. Ze missen me en willen dat ik gewoon elke woensdag blijf komen. Wat heb je vanavond gedaan, vraagt Connie. Gewoon, zeg ik ontwijkend.

Verder praten we natuurlijk vooral over Israël en de Palestijnen, over de op handen zijnde oorlog. En over recepten. We huggen. Ik heb spijt, zeg ik, maar toch moest ik het doen. Ik ben zo lang gebleven om het bijhoren. Het eerste thuisgevoel met nieuwe mensen na de verhuizing naar Utrecht.

Vanavond ben ik aan deze tekening begonnen. Een meeuw op de Seebrücke in Graal Müritz. Die meeuw hing zo lekker in de wind. En af en toe ging hij even zitten. En als ik tegen twaalven thuiskom ga ik weer verder. 

woensdag 11 oktober 2023

Sleutels en tangen

De butagasfles op de tuin is leeg. Omdat dat voor mij een enerverende gebeurtenis is en dus een blog-onderwerp kan ik op het blog vinden dat de vorige keer juni 2022 was. Een jaar en drie vier maanden. Is dat nu lang of kort? Wat kook ik daar nou helemaal? Ik maak een pot thee als ik er ben, en soms maak ik warme sopjes. 

Maar goed, butagasflessen, daar heb ik het niet zo op. Ik wil ze wel halen en ruilen, maar het aan- en afkoppelen laat ik graag aan Bobby over. Dus ik vraag of hij misschien even langs de tuin wil om de gasfles af te koppelen, zodat ik hem zaterdag kan omruilen voor een volle. Want ik mis het kopje thee enorm.

Bobby heeft niet zo’n zin en wil mij uitleggen hoe dat te doen. ‘Je pakt de moersteeksleutel uit de gereedschapskist…’ ‘Wat is een moersteeksleutel’. ‘Weet jij niet wat een moersteeksleutel is?’ ‘Nee ik kan die tangen niet uit elkaar houden.’ ‘Weet jij het verschil niet tussen een tang en een sleutel??’ Eerloze gesprekken zijn het.

Enfin, hoewel hij ervan overtuigd is dat er een moersteeksleutel in het tuinhuisje ligt wil ik ook die van thuis mee. Voor wie het ook niet weet: links op de foto. Dus ik naar de tuin om te kijken welke moer op de gasfles ik daarmee aan kan draaien, maar het past niet. Het ding is te groot. Dus ik in de gereedschapskist zoeken en daar vind ik de oranje tang. Die doet wel wat ik wil en nu is de gasfles ontkoppeld. 

Ik rapporteer mijn wederwaardigheden aan Bobby en die zegt dat dat dus een waterpomptang is. Ik dacht dat het een bahco was, dus ik nog vragen wat een bahco is, een sleutel, een tang of een merknaam. Het duizelt me. Met dat afnemende korte termijn geheugen. Tante Riek.

- De gasfles van juni 2022

Vaarwel

Eindelijk is de stap genomen: ik heb mij teruggetrokken uit het woensdagavond-koor. Al zo lang zeg ik dat ik de muziek die wij zingen zo moeilijk vind en dat ik er maar weinig plezier aan beleef, meer tobberijen. Ik heb geprobeerd dat gevoel niet zo serieus te nemen, gewoon mee te doen, uiteindelijk lukt het wel, de anderen zijn ook onzeker… Maar ik hoor(de) mij zelf dit zo vaak vertellen en eigenlijk veranderde het niet, zeker met die experimentele muziek van Hanns Eisler. Ik heb de knoop doorgehakt en heb eerst dirigente en bestuur, en daarna het hele koor een mailtje gestuurd met mijn overwegingen. Ni komen er allemaal lieve woorden op de mail, dat ik er zo bij hoor, dat ik een kleurrijke persoon was/ben, dat ze me zullen missen. Ik hen ook. Heb ik nu spijt?




dinsdag 10 oktober 2023

O o De Haag

Ik wil graag naar het Kunstmuseum in Den Haag, waar net een tentoonstelling geopend is van een Zweedse kunstenares Hilma Af Klint, samen met Mondriaan. Beiden zijn zij vroege abstracte kunstenaars. Zij iets vroeger dan hij. Ga je mee, vraag ik aan de Bayerische Freundin en die vindt dat leuk. 

Over de kunstenares wellicht later meer. Nu over het dagje uit. We gaan met de trein naar Den Haag en vanaf Den Haag CS met bus 28 naar het museum. Het eindpunt van die bus een eindje verder is het ‘Zuidstrand’, nooit van gehoord. Het blijkt een heel rustig stuk strand tussen de haven van Scheveningen en Kijkduin. De zuidkant van de Scheveningse haven wordt momenteel volgebouwd met dure nieuwbouw.

Op het strand is maar één strandtent en bijna geen mensen. De zon barst weer eens los en na een kilometer slenteren langs de branding zetten we ons neer op een zonovergoten terras. Onbegrijpelijk zo half oktober. Ondanks de zorgen die het oproept over de klimaatverandering is het ook een cadeautje.

Kunstwerk

Gelezen (of eigenlijk: gescand, doorgebladerd): Het leven als kunstwerk van de filosoof Joep Dohmen. Ik kwam erop na een uitwisseling met Zwaze een paar weken geleden over de keuzes die we maken in het gepensioneerde leven. Ik had haar wat verteld over de verschillende aspecten van het bestaan die ik in deze levensfase wil leven en hoe ik globaal de week / maand vul. Tekenen, wandelen, fietsen, schrijven, bloggen, buurt taxi, musea bezoeken, concertjes, zingen, tuinieren, mensen spreken, koken, nieuws volgen, af en toe een film, een boek, de stiltewandeling, af en toe een vesper. Alles op zijn tijd, met regelmaat, vooral geen volle agenda, ruimte voor verrassing. Het klonk naar Het leven als kunstwerk door Joep Dohmen, zei Zwaze. Niet het soort boek dat ik gauw lees, maar nu getriggerd. Vandaag ligt het boek voor me klaar in de bibliotheek.

Eigenlijk houd ik helemaal niet van filosofen. Omgevallen boekenkasten. Ook dit weer. Wat ze het liefst doen is alle filosofen vanaf de Oudheid behandelen, en dan denk ik: wat is je punt? Ik probeer de inleiding, de inhoudsopgave, de samenvatting, het nawoord, diagonaal lezen,  recensies, interviews. Zo heb ik dat tijdens mijn studie geleerd (Lees beter lees sneller).

Ik meld dat aan Bobby die tot mijn verrassing deze afkeer van boeken van filosofen met mij deelt. 

Enfin, maar deze Emeritus hoogleraar filosofie pleit voor niet meelopen met de waan van de dag, het uitgestippelde levenspad, verstrooiing via commercieel aangezwengelde verlangens. Zelf kiezen, zelf reflecteren, eigenzinnig en authentiek (ook zo’n modewoord) durven zijn. Ik moet zeggen dat ik hem geen ongelijk kan geven. Het is wat ik al jaren probeer te leven, uit mezelf, zonder filosoof. Maar raar dat ik dan toch een beetje trots op ben dat ik uit mezelf leef wat zo’n emeritaat hoogleraar bepleit.

maandag 9 oktober 2023

Dochters van de zon

Gezien: de documentaire ‘Daughters of the sun’ van de Koerdisch-Nederlandse filmer Reber Dosky. De film is in augustus 2023 op tv uitgezonden door omroep Human en in maart april vertoond op het filmfestival ‘Movies that matter’. Heel indrukwekkend. Over negen jonge Jezidi-vrouwen die in 2014 slaaf  werden gemaakt door IS en bevrijd zijn. Teruggekocht. Lang niet al die meisjes zijn vrijgekomen. Deze filmmaker volgt een groepje van circa tien vrouwen die nu in een vluchtelingenkamp wonen. Van hun dorp van herkomst en hun familie is vaak niets meer over. Ze hebben jaren van gevangenschap, slavernij, mishandeling, verkrachting achter zich. Een oudere theatermaker Hussein ontfermt zich over hen en laat ze in een grote theatertent aan elkaar vertellen en naar elkaar luisteren. 

Aan het eind van de documentaire worden ze weer opgenomen in de Jezidi-gemeenschap. Niet alle slaafgemaakte meisjes/vrouwen hebben dat geluk. Er wordt een meisje teruggevonden in Turkije, maar die heeft twee (IS-) kinderen van zes en drie en die zouden een groot probleem kunnen gaan vormen. Dus die wordt niet teruggekocht. Heel mooi hoe die Hussein zich met hart en ziel voor hen inzet en dat ze hun kracht terugvinden.

Ook kijken? Via NPO Plus of NLZiet of 

Back home

Het is wel even bijkomen, na die intensieve fietsdagen, de belevenissen en de lange rit naar huis. Dus veel meer dan op de bank liggen beleef ik zondag niet. En wat ik over de oorlog in Israël zou moeten melden weet ik ook niet, al laten de beelden je niet los. Ruim 1500 doden al, waarvan de meeste in Israël. 

Ondertussen houd ik mij hier bezig met de boodschappen, de was en de tuin. De tuin wordt nu echt een oktoberzootje. Als ik bij de buurtuinen kijk is het daar even erg, maar ik vind het toch niet fijn. Dus toch maar ergste onkruid wieden (eerste ronde) en in de tweede ronde gazon maaien. De butagasfles is leeg dus ik moet een nieuwe scoren. Het huisje moet nodig geverfd, een hele Klus, maar die doe je niet in het najaar, zegt Bobby.

zaterdag 7 oktober 2023

Naar huis

De terugreis gaat minder voorspoedig dan de heenreis. Regen en een uur file bij Hamburg en een uur file voor Osnabrück. Om 08.45u vertrokken en om 18.15u thuis. Maar dit klein leed valt in het niet bij de berichten op de radio over de aanval van vanochtend van Hamas op Israël. 

vrijdag 6 oktober 2023

Naar Greifswald

Omdat het leuk is om te vertellen dat we ook op het eiland Rügen waren gaan we van Stralsund via Rügen naar de stad Greifswald. Er ligt (staat) een nieuwe imponerende hoge brug van Stralsund naar Rügen, die de files naar het eiland moest oplossen. Want Rügen is immens populair. Maar fietsers kunnen er helaas niet op, wij worden over de oude brug geleid.

Ondertussen is de herfst nu ook hier losgebarsten. Regen en wind tegen. Het is een pittige dag, temeer dat we rond 14u in Greifswald willen zijn om daar de trein terug naar Rostock te nemen. De zuidkant van Rügen is nogal leeg, vooral landbouwgrond, en niets van de Steilküste waar Rügen zo bekend om staat. Geen pittoreske dorpjes ook. Kortom een pittige dag met de laatste 14 km ook nog kinderkopjes. 

Eenmaal in Greifswald hebben niet zo’n zin meer in Greifswald en gaan we meteen naar het Bahnhof. De Duitse treinen hebben meer en betere  compartimenten voor fietsen dan de Nederlandse. Greifswald-Stralsund-Rostock-Warnemünde: we hebben steeds regionale treinen die werkelijk overal stoppen. 

Uiteraard evalueren we nog even bij koffie met Apfelstrudel hoe avontuurlijk het was en hoe goed we overal uitgekomen zijn. De overnachtingen die we eerst gekozen hadden en toen gecanceld omdat het allemaal een dag later werd en toen opnieuw boeken. De fiets die niet paste. De huurfiets in Warnemünde. De parkeergarage in Warnemünde waar de auto drie dagen moest staan (daar kun je nergens op straat staan). De goede probleemloze huur-e-bike. De mooie fietspaden en goede bewegwijzering in combinatie met de Komoot-app. Ondanks sombere weersvoorspellingen twee van de drie dagen traumhaftes mooi weer. Treinkaartjes kopen en reizen met de fiets in de trein waar we een beetje tegenop zagen: maar als je genoeg tijd neemt en vertrouwen hebt is de kans groot alles gewoon goed komt. Mijn hoofd is helemaal opgeklaard. Ik kan er weer tegen.

donderdag 5 oktober 2023

Naar Stralsund

De voorspelde hoosbui doet Prerow al om 07u aan, dus wanneer wij om 09u op de fietsen stappen is er van regen geen sprake meer. De hele dag zo. En wind in de rug en stralende zon. Het is echt een supertocht. Het is zo’n 60 km naar Stralsund. Daar checken we rond 15u in in het Baltic Hotel. Ditmaal hebben we allebei een eigen kamer. Er is nog wat gedoe omdat er in de parkeergarage van het hotel wel fietsparkeerplaatsen zijn, maar geen stopcontacten. En van de super-e-bike van Zus4 kun je de accu niet meenemen. Maar ze lossen het op. 

En dan de stad in. Wat een mooie stad is Stralsund. Woorden schieten tekort. We doen een drankje in de oude stad en eten in de haven met uitzicht op de brug naar Rügen. Die brug gaan we morgen doen. Echt een topdag.

woensdag 4 oktober 2023

Naar Darß

We vertrekken uiteindelijk van Warnemünde en rijden vandaar langs de Oostzee-kust noordwaarts naar Prerow op Darß. Er gaat een heel gedoe aan vooraf. Het idee was dat ik op de nieuwe supersonische e-bike van Zwager4 zou rijden, maar die fiets past mij niet. Zadel te hoog, stuur te laag, zadel te hard. Dus rijden we met de auto naar Warnemünde boven Rostock, waar we voor mij een e-bike huren. Warnemünde is ontzetten leuk, daar wil je zo wel heen op vakantie. Dan gaan we met de pont over de Warne noord-oostwaarts. 

Het regent nauwelijks, het is prachtig fel weer en we hebben de wind in de rug. Ostseebad Graal-Müritz , Wustrow, het kunstenaarsdorp Ahrenshoop, de Darsser Leuchtturm, en dan Prerow, waar we slapen. Het is hier prachtig maar het is ook heel erg duur. Hotels en huisjes hier zijn onbetaalbaar. Dat kan ik niet uitstaan.
Wij verblijven in een veganistisch hotel Haus Linden. Er is een groep die buiten ochtendgymnastiek doet. Volgende week is er een vastenweek. 

Het fietspad voert ons langs de kust van Seebrücke naar Seebrücke. Zo mooi, zo heerlijk. Waar we nu zijn Darß en straks Zingst zijn voormalige eilanden. Vergelijkbaar met de Waddeneilanden. Het water ten zuiden heet de Bodden.

Morgenvroeg schijnt er tussen 07 en 09u een grote hoosbui langs te komen en dan is het verder weer droog. 




dinsdag 3 oktober 2023

Te MeckPom

Ineens ben ik in MeckPom. Om 9.15u reed ik van huis en om 16.45u was ik op het erf van Zus4. Geen enkel oponthoud gehad, en dat terwijl de tocht normaliter gekenmerkt wordt door eindeloze files bij Osnabrück, Bremen en Hamburg. Drie keer een eigen koffie op een parkeerplaats, een keer Gulaschsuppe in een wegrestaurant. Het zal u allemaal niet zoveel zeggen maar onze familie zegt het veel omdat iedereen al sinds 1994 eens in de zoveel tijd in de file naar MeckPom staat. Met liefde, daar niet van, maar toch. 

Vandaag blijkt dat het de Dag van de Duitse Eenwording is. Op een gegeven moment gaat het op de radio (NDR) over de Schaalsee. Daar hebben Bobby en ik vier jaar geleden in hotel Gasthof an See overnacht toen Zus4 zestig werd en haar feestje om 15u begon. Het lag er prachtig aan een meer in een onverwacht mooi natuurgebied. Alsof we in de jaren zestig waren beland. Dat meer ligt op de voormalige grens tussen Oost- en West Duitsland. Intertijd probeerden Oost-Duitsers ‘s nachts dat meer over te zwemmen teneinde de vrijheid te vinden. Op de radio nu drie mannen die dat gelukt was. Overal in het land is het vakantie en vuurwerk. 

Gister was het nog ongekend warm maar inmiddels regent en stormt het. Wij gaan drie dagen fietsen naar en langs de Oostzee. Ik probeer nog de gedachte een kans te geven dat het misschien niet doorgaat, maar die krijgt geen kans. Er waait een westenwind, dus we gaan gewoon van west naar oost. En dan ergens met de trein terug.

- Overnachting in 2019 aan de Schaalsee:

maandag 2 oktober 2023

Geruilde baby’s

Mooie Japanse film ’Like father like son’ gezien (te zien  op NPO Start en NLZIET) over twee stellen met een vijfjarig zoontje dat hun zoontje niet blijkt te zijn maar verwisseld in het ziekenhuis waar zij op dezelfde dag geboren zijn maar verwisseld. Het ene stel is hogere middenklasse, de man is architect en altijd aan het werk, de vrouw huisvrouw. Het andere stel is meer arbeidersklasse: de man heeft een electro-winkel en zijn vrouw is serveerster. De laatsten hebben drie kinderen, zij spelen veel met hun kinderen en zijn heel lief. 

De gezinnen gaan elkaar voorzichtig leren kennen, de kinderen gaan om en om bij hun ‘echte’ ouders logeren, dat geeft bij de ouders en de zoontjes veel spanning. Want maakt dat iemand als je echte vader / moeder voelt: het dna of de tijd die je met elkaar spendeert. Probleemgeval is natuurlijk de architect met alleen maar werk-ambities, want hij is helemaal geen leuke vader. Echt hele mooie film.