Als we echt niet weten wat we moeten doen kunnen we altijd nog naar Museum Prüm waar een tentoonstelling is over ' 50 Jahre Barbie'.
maandag 30 november 2009
Prüm
Als we echt niet weten wat we moeten doen kunnen we altijd nog naar Museum Prüm waar een tentoonstelling is over ' 50 Jahre Barbie'.
Weihnachtsmarkt
Schönecken
vrijdag 27 november 2009
Schippersdochter
donderdag 26 november 2009
In Memoriam
Wifi
Maar wifi, zegt Vinnie pesterig, ik zie geen wifi? Nee op het Duitse platteland is geen wifi. Ik word nu al gestrest, ik ben echt verslaafd. Mooie boeken neem ik ook mee, en een tekenblok, en een kookboek, en wandelschoenen, en runenstenen, en m'n iPod, en m'n telefoon, maar ik moet toch ook verhalen vertellen. Misschien is er een internetcafé in Prüm. Er is daar ook een beroemd klooster. Of moet ik helemaal naar Malmedy, Bitburg of Aachen? Dag Bobby, ik ga even een eindje om hoor. Ben over een uurtje ofzo weer terug. 't Kan ook iets langer duren.
Her First Powerpoint (2)
woensdag 25 november 2009
Exit Riekje
dinsdag 24 november 2009
Koopziekte
Ik haat dat, shoppende vrouwen. En die boeken daarover. Natuurlijk ken ik het zelf ook, dat ik-heb-niets-om-aan-te-trekken-syndroom, of ik-heb-niets om-te-lezen. En op vrijdagmiddag naar Hoogstins Cadeautjes, terwijl de kasten uitpuilen en de stapels boeken weer ten berge rijzen. Ik beheers mij tegenwoordig, ik doe het niet, zo eentje ben ik niet. Ik doe zo nodig boodschappen 's morgens vóór het werk en ga alleen bij uitzondering shoppen, bijvoorbeeld als ik een Galajurk nodig heb. Of Poten onder Geluidsboxen.
maandag 23 november 2009
Surya Namaskar
Bij de oefeningen prevelt Shirely wonderlijke oosterse termen. Ik denk dat dat bij de Zonnegroet het woord 'Surya Namaskar' is. De Zonnegroet is een serie van twaalf houdingen, die in een ononderbroken en soepele beweging moeten worden uitgevoerd. Deze reeks oefeningen versterkt je en zorgt voor een soepel lichaam. 'Een rondje bestaat uit twee volledige series, één voor de rechterkant en één voor de linker. Eén rondje per dag is voldoende, zolang je het maar elke dag doet. Hier geldt: hoe meer, hoe sterker de werking. Als je eens geen tijd hebt om yoga te doen, probeer dan in ieder geval een paar rondjes Zonnegroet te doen.'
My First Powerpoint
Bobby had nog gezegd: 'Koop dan een bóekje,' maar dat leek me zo omslachtig.
Vandaag snap ik het ineens. Nu heb ik al zo'n dertien "dia's". Ik ben er nog lang niet, maar het wordt heel mooi. Eigenlijk is een powerpoint maken net zoiets als bloggen. 'Veel bullets', moedigt Bien aan. 'Dat bewijst overzicht'. 'Ja, en ik eindig met de LOF-Prijs en de prachtige quote die we voor het persbericht hebben gemaakt.' Dat vindt ze een goed plan. Die kunt u vast wel lezen als u op het plaatje klikt.
Groeten uit een Gouden Tempel
Ik denk alleen maar: kunnen we gelijk onze Gala-jurpen weer aan! Dat sms ik dan maar naar Nieuwe Baas terug. Ben benieuwd of ze dat leuk vindt om te lezen daar in die Tempel, of dat ze veel te verlicht is geraakt om zich over aardse zaken als LOF Prijzen te verheugen.
zondag 22 november 2009
Zomaar een zondagmiddag
Wat een dag.
Tegen vijven begint het een pietsje op te knappen en kan ik in bed Cultuur genieten op TV2, waar ik anders nooit naar kijk. Highbrow op de zondagmiddag. Het programma 'Iets met Boeken' heeft de schrijvers Hafid Bouazza die volgens mij een beetje dronken is en Elvin Peeters.
Bij Kunststof TV zit Connie Palmen die weer eens uitlegt wat Literatuur is meer dan Lectuur, en journalist/schrijver Paul Hellmann die een boek schreef over zijn onderduiktijd op de Veluwe, over zijn naoorlogse jaren in het gezin van Marten Toonder, over zijn vader die werd vermoord in Sobibor en zijn moeder die hem niet meer wilde zien. Maar ook over zijn liefde voor de film, zijn adoratie voor Doris Day en Lauren Bacall, wier optimisme een enorme aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Ik geef toe, het kan aan mijn staat van zijn liggen, maar ik snap wel waarom ik op andere zondagen geen boekenprogramma's op tv kijk.
zaterdag 21 november 2009
Vreugde op pootjes en puntjes
Nu heb ik met die nieuwe grootbeeld-tv bijna een Home Cinema.
Het roept nog wel wat vraagstukken op, zoals wat moet ik mu met de Rozen, omdat ik de geluidsboxen als bijzettafeltje gebruikte. En de Wenende Madonna en mijn Heilig Hoekje kan ik nu vanuit de keuken niet meer zien. Maar misschien zijn dat minor problems.
vrijdag 20 november 2009
Love Me With All Of Your Heart...
(to whom it may concern...)
donderdag 19 november 2009
Net 5-type
Tirol
Die eerste nazomer in Groningen ging ik veel naar de bioscoop. 'Once upon a time in the west', 'The Sound of Music', 'De Great Gatsby', alle zomer-evergreens zag ik. In mijn onderzoek naar de wereld buiten het gereformeerde universum ging ik ook een keer op een middag naar De Beurs. Dat was een pornobioscoop bij de Vismarkt. De film was er een in de reeks Tiroler seksfilms die toen in waren. Veel geneuk op Alpenweitjes. De film die ik er zag heette 'Unterm Röckchen stösst das Böckchen', een titel die ik nooit vergeten ben. In een database kom ik hem nu tegen, hij bestond echt, het was een film uit 1974, nu in de categorie Comedy.
Mijn schoolvriendin Ans en ik waren echt heel onschuldig, we wisten niet wat we zagen. Ik kan me er ook niets meer van herinneren, alleen dàt we daar zaten. Om ons heen de spreekwoordelijke mannen in regenjassen. Zwijgend hebben we de film ondergaan, uitgezien. Zwijgend hebben we het pand verlaten. Tussen die mannen in die jassen. Gelukkig kenden we nog bijna niemand.
woensdag 18 november 2009
Nieuwe blog
Zaal vol alfa's
Bien stuurt me ter ondersteuning nog een link naar het Vademecum Vakoverstijgende Vaardigheden voor Havo- en VWO-leerlingen: 'Let vooral ook op de zin "Een aantal rekenvaardigheden behoort iedere leerling in de bovenbouw van havo en vwo te beheersen"...
dinsdag 17 november 2009
Rustmomentje anno 2009
Devotie, demonen en dagelijks leven
De tentoonstelling heet: 'Devotie, demonen en dagelijks leven in de 15e eeuw' en bestaat uit 100 miniaturen uit het Getijdenboek van Katherina van Kleef uit ca. 1440. Dit is het belangrijkste 15e eeuwse manuscript uit de Noordelijke Nederlanden, topstuk uit de collectie van The Morgan Library & Museum uit New York. Het is ter restauratie eenmalig uit elkaar genomen, zodat circa 100 bladen afzonderlijk getoond kunnen worden.
Het Getijdenboek is gemaakt in opdracht van Katherina van Kleef. Er staan prachtige miniaturen in met bijbelse taferelen, heiligen, ambachten, planten en dieren. Ze zijn geschilderd door een onbekende meester. Met oog voor detail creëerde hij een intieme wereld van devotie, demonen en dagelijks leven in de late middeleeuwen.
Wie was Katherina van Kleef? Zij was de hertogin van Gelre (1417-1476). Ze had een gouden koets, een 60-koppige hofhouding, een eigen orkest en een theater. Ze was puissant rijk, eigenzinnig en heerszuchtig, maar tegelijk vroom en iemand met smaak. Ze speelde een dominante rol in de politiek van Noordwest Europa en in het kunstleven. Voor haar privécollecties gaf ze opdrachten aan diverse kunstenaars.
Katherina was de dochter van Adolf van Kleef en Maria van Bourgondië en trouwde op 13-jarige leeftijd met Arnold van Egmont. Het was geen fijn huwelijk. In de machtsstrijd die uiteindelijk uitbrak tussen haar man en zoon Adolf koos ze de kant van de laatste. Adolf liet uiteindelijk zijn vader gevangen zetten – met medeweten van Katherina.
In het Gelders Archief zijn onlangs Katherina's 'keuken- en reisboeken' gevonden. Daarin bleek de administratie bijgehouden van de hofhouding op de Nijmeegse Valkhofburcht. De bestellingen zijn precies opgetekend, zodat we nu nog weten wat men aan vlees en vis at, hoeveel balen stro er nodig waren voor de paarden en welke geneeskrachtige kruiden Katherina tot zich nam. Er is ook de bestelling terug te vinden van een kooitje voor de aap, die Katherina hield.
Mevrouw, ál onze witte wijnen zijn droog
Dit buitenissige uitje is denk ik maar een staaltje van voorspelling die de kaart Moldaviet mij afgelopen weekend deed: Hoop, wijsheid, volheid, inspiratie, kosmische energie, reizen, toekomst, ontwikkelingsmogelijkheden. Deze steen helpt de zin van het leven weer te herkennen als die verloren was, en opent ons voor nieuwe inzichten, informatie, inspiratie en buitenlichamelijke ervaringen.' Zo midden in de nacht zo hoog in de lucht enthousiast over een Middeleeuwse tentoonstelling geraken, dat is wel een buitenlichamelijke ervaring te noemen.
maandag 16 november 2009
Principes
Ik moet nu bekennen dat die Covey helemaal geen gek verhaal vertelt. Sterker nog: ik kan me er eigenlijk best in vinden. Trainer heeft ons een half jaar geleden het boek meegegeven en ons verzocht de eerste 40 pagina's te lezen. Dat heb ik toen in de achterbak van de bolide laten liggen. Daar ligt het nog steeds. Maar Bobby heeft het ook in de kast staan.
Die eerste veertig pagina's, die hebben eigenlijk dezelfde inhoud als het vierminutenfilmpje dat Trainer op les liet zien en dat ik niet kon navertellen. Tweede poging dan maar. Covey betoogt dat 'succes' tót de eerste wereldoorlog gedefinieerd werd vanuit een 'principiële' levenshouding, succes was iets als je leefde volgens de principes nederigheid, integriteit, gematigdheid, trouw en geduld. Maar ná WO I werd succes steeds meer afgemeten aan persoonlijke prestatie, vaardigheden en status.
Maar, betoogt hij, succesvolle mensen hebben vaak een leeg gevoel, geen goed contact met medewerkers, met hun gezin, hun kinderen, hun familie, hun vrienden. Covey vindt dat succes alleen maar echt en diep doorleefd is als je je leven en werk inricht volgens de principiële principes. Hoe je bij de waarden kunt komen die voor jou echt belangrijk zijn is bijvoorbeeld door te bedenken wat je hoopt dat je familie, vrienden, collega's en concurrenten zeggen bij je begrafenis. En dat je daar dan ook naar leeft.
Het kan niet nieuwe zijn, maar hij zegt: elk mens, elke medewerker, heeft zijn eigen denkkader, waarheid, drijfveren, noem maar op. Een leider kan niet zijn/haar normen en waarden en denkkader aan een ander opleggen. Ja hij kan het wel doen, maar dan verliest hij het contact. Een leider moet bewerkstelligen dat de ander zich gezien en begrepen voelt. Dan zal zij/hij helemaal vol naar zijn/haar eigen passie zal leven en werken. Zoiets. Daar kan ik toch niet veel op tegen hebben? Misschien toch maar eens doorlezen.
zondag 15 november 2009
De hartsvriendinnen
De hartsvriendinnen dragen allemaal knalrode nagellak. Allemaal dezelfde. Die hebben ze elkaar voor wij kwamen opgesmeerd. Zus 3 (de Moeder van Nichtje) en ik dragen géén nagellak, maar we worden wel aangestoken door deze vrolijke beeldschone jonge vrouwen. Zozeer dat we ons de kunst van het nagellakken helemaal laten uitleggen en dat we hen onze nagels laten lakken. De housewarming eindigt in een totale orgie van nagellakgeur.
Ruimtelijke rampgebieden
Misschien moet ik er nog eens gaan (ver)dwalen maar dan met een open mind. Mijn mind is ingekleurd door de persoonlijke geschiedenis. Ooit kwam ik in een Utrechtse kantorenwijk te werken, genaamd Rijsweerd-Oost. Prestigieus, met veel marmer en vijvers. We waren overgenomen door het grootkapitaal en gingen stijf van de reserves op inspectie. Ik weet nog goed hoe we er aan kwamen lopen, hemel, gaan we híer werken? Het was een heel eind met de bus van het station en een eind lopen van de dichtstbijzijnde bushalte. De bus was propvol en het regende. Dat was slikken. Met de fiets was het ook geen onverdeeld genoegen, vooral niet in de winter. Toen ben ik mijn rijbewijs gaan halen.
Het wijkje kwam op enig moment veelvuldig in de krant, omdat er een serieverkrachter actief was. Dit Papendorp lijkt mij ook geen feest voor fietseressen.
zaterdag 14 november 2009
Buitenlichamelijke ervaringen
Zo verzeil ik in spiriboekwinkel De Wijze Kater om een mooi mandalakleurboek voor haar te scoren. Deze winkel heeft ook een edelstenenafdeling en ik raak helemaal hebberig. Uiteindelijk ga ik naar huis met ook een pak nieuwe tarotkaarten: de edelstenentarot. Tot nu toe kende ik alleen de Rider Waite Tarot.
Drie edelsteenkaarten trek ik nu: robijn, magnetiet en moldaviet. En dit is wat de kaarten mij vertellen:
- Verleden: 'De robijn is de steen van liefde, seksualiteit, vriendschap, polariteit, bereidheid verbindingen aan te gaan, verantwoordelijkheidszin. Deze steen brengt de liefde in harmonie. Wie het ontbreekt aan liefde voor zichzelf (of de naasten) kan met de steen over deze eigenschappen mediteren. De Robijn vervult ons met liefde - voor onszelf en voor onze medemensen.'
- Heden: 'De magnetiet staat voor teleurstelling, verstarring, depressie, onwilligheid. Zich aan het verleden vastklampen. Kans van het lot. Magnetiet leert ons polariteiten te kerkennen en op te geven en vrijheid te verwerven. Hij brengt in balans, werkt verbindend, en is een goede beschermsteen.'
- Toekomst: 'De moldaviet staat voor hoop, wijsheid, volheid, inspiratie, kosmische energie, reizen, toekomst, ontwikkelingsmogelijkheden. Deze steen helpt de zin van het leven weer te herkennen als die verloren was, en ook beperkende denkpatronen los te laten. Hij opent ons voor nieuwe inzichten, informatie, inspiratie en buitenlichamelijke ervaringen.'
Wat zouden dat zijn, 'buitenlichamelijke' ervaringen?
vrijdag 13 november 2009
De trompetboom
Het boek is zowel op het gebied van psychologie als in de natuur- en sfeerbeschrijvingen heel bijzonder. Van Munster is een opmerkzaam auteur, die alle sensoren heeft aanstaan, maar nooit teveel vertelt. Julius probeert zich te redden, maar voelt zich nooit en nergens echt veilig, hij plast 's nachts in bed, hij verstopt zich overdag in een boomhut. Julius tast vooral in het duister. Van Munster vertelt alleen vanuit zijn persepctief, dus meer dan hij te weten komt en begrijpt komt de lezer ook niet te weten. Alleen vermoedt die meer verbanden. Hoe het zat met grootmoeder die in Mexico zelfmoord pleegde. Grootvader die zijn leven lang aan depressies leed. Rudolf die een tijd in huis heeft gewoond bij de familie.
Echt heel mooi. Ben ik tijden niet zo geabsorbeerd geweesd door een boek. De auteur is beeldend kunstenaar. Maakt ook heel mooie beelden.
Ben een beetje aan het googelen en zie dat de uitgever gevraagd is om mee te spelen in het digitale tijdperk en voor een camera voor te gaan lezen. Hij heeft aan zijn bedenkingen, hoor je tussen de regels door, maar wil toch ook niet met de hakken in het zand. Of dat voorlezen nu helpt in de marketing? Het is wel dapper van Wouter! Met al die waardering voor kwaliteit op alle traditionele niveaus toch ook mee in de vaart der volkeren! Onder de schuilnaam Oor leest Voor. Best leuk gevonden. Maar ik denk dat de schrijfster beter zelf kan voorlezen en dat Wouter op YouTube vertelt hoe hij haar gevonden heeft en waarom hij zo verrukt van haar is.
Aikido management
Ekfa verhaalt van een lezing die ze gehoord heeft over Aikido-management. Ze merkt dat wat ze daar hoorde beklijft en dat ze daar aan blijft refereren. Aikido is een verdedigingssport waarin de energie van de ander het uitgangspunt is. Door gebruik te maken van de energie van de ander wordt ruimte gecreëerd, de aanval afgewend, geneutraliseerd of overgenomen. Van de Aikido-trainer leerde zij dat je als je moeite met iemand hebt dat je die dan vanuit je buik een vlindertje zendt. Het is hetzelfde verhaal als het 'zegenen'. En we giegelen tegen Leen: 'Je snapt het niet hè? Maar het werkt écht.'
Big Mama Thornton
Verjaardagslijstje gekregen met daarop een aantal cd's. Geen idee wie of wat die muzikanten zijn. Een van de gezochte cd's is 'Hound Dog' van Big Mama Thornton. Dat is leuk: nieuwe muziek. 'Veel succes in de platenzaak.' Ja dat heeft men wel nodig. Welke cd-zaak heeft er nu zulke muziek op voorraad? Of heeft mijn muziekkennis een grote lacune?
Enige info: Big Mama Thornton (1926-1984) was een zwarte Amerikaanse blueszangeres. Zelf schreef ze ook liedjes, en ze speelde drums en harmonica. Ze groeide op in Montgomery. Haar vader was dominee, haar moeder zong in het koor. Al op 14-jarige leeftijd verliet ze het ouderlijk huis om deel uit te maken van de in Georgia-gevestigde Hot Harlem Revue. Zij was de eerste die de hit 'Hound Dog' op de plaat zette. De latere versie van Elvis Presley uit 1956 werd bekende, maar deze van Big mama Thornton is in kringen van muziekliefhebbers beroemd gebleven. Thornton was stoer, ergens lees ik dat ze zich graag in mannenkleren kleedde. Net niet op dit filmpje.
donderdag 12 november 2009
Verkeersinfarct
'In eerste instantie werd de verkeerde waterleiding afgesloten. Daardoor kwam het kantoor van de belastingdienst zonder water te zitten. Waternet houdt er rekening mee dat de Haarlemmerweg tot komende maandag is afgesloten. Het hangt er vanaf of het stadsdeel de straat in het weekend opnieuw kan asfalteren.'
Ga dan toch op de fiets, Lucie Theodora!
woensdag 11 november 2009
Persoonlijke Effectiviteit
Ik krijg de opdracht om de boodschap van Covey zoals hij dat in het filmpje vertelt in drie minuten aan een klasgenootje na te vertellen. Ik blokkeer echter zo van de man (Covey) en zijn schema's, dat ik helemaal niet luister, laat staan dat ik het kan reproduceren. De anderen vinden het leerzaam, zeggen ze. Ik geloof dat ik op tilt sla van de gedachte dat mensen de hele dag PERSOONLIJK EFFECTIEF zouden moeten zijn.
Sint Maarten
In Emmen is/was St Maarten een sterke traditie. Mijn ouders waren daar in 1951 komen wonen, als import. Die kenden het feest niet en vonden het in eerste instantie je reinste gebedel, kinderen met lampion en tas langs de deuren laten gaan om snoep te scoren. Maar ja, het was voor Emmer kinderen ongeveer het grootste feest van het jaar, en dus fietsten ze mijn oudste zussen op de fiets langs bekenden, voornamelijk leden van de kerk. Blijkbaar waren ze er in 1960 aan gewend. Toen mochten we alleen door de buurt lopen. Ouders liepen niet mee, zoals je dat nu hier ziet.
Sint Maarten was echt heel opwindend. De lampions stonden al weken voor 11 november in een vaas in de kamer en 's avonds liepen we dan zingend rond de eettafel. Zonder kaars. Op elf november zelf was het wachten tot het donker genoeg was dat de kaarsjes ook daadwerkelijk licht gaven. Elf november is de dag, dahat mijn lichtje, dahat mijn lichtje, elf november is de dag, dahat mijn lihichtje brahanden mag.' En dan maar wachten tot er een lampion in de hens ging. Dan moest je zónder lampion door, alleen met een tas. Dát was echt bedelen.
Je scoorde een tas vol snoep. Niet fijn waren sinaasappels en taaitaai. Die mensen maakten zich er maar van af. Lekker waren toffees. Heerlijk waren repen. Schuimpjes. Engelse drop. het aller moeilijkste was als je dan weer thuis was om niet alles meteen op te eten. Iedereen kreeg een grote tupperware doos om haar eigen snoep in te bewaren. Ik kon mij - herinner ik mij - niet goed beheersen en at alles in één dag op en was dan diep gefrustreerd dat ik niet smeer had.
Nu lopen kinderen aan de hand van hun ouders. Zo onveilig is de wereld blijkbaar. Of alleen in de stad? Het gebruik heeft zich enorm uitgebreid door Nederland, hoor ik vanochtend op de radio. Vooral in Vinex-wijken. Want daar hebben ze geen tradities en dit is er een die tamelijk cultuurbreed opgenomen wordt.
Kus
dinsdag 10 november 2009
Excuses uit Grobbendonk
Zeg nu zelf: dit was óók een leuke outfit geweest op het Bal. Was ik misschien de lesbo-vriendinnen iets naderder geweest. Het kostuum was voor mij hét antwoord op de man-vrouw dichotomie van de Galajurp en de smoking. Na veel getwijfel had ik de witte outfit met zwart overhemd gekozen. Net iets feestelijker dan de zwarte. Maar die zwarte met witte puntkraag is ook heel goed. Al vond ik het al met al wel heel gesloten en kuis.
Grobbendonk (ik kwam er terecht nadat ik bij Google het woord 'gilet' had ingetikt) baalt als een stekker. 'Dat is echt heel jammer... Alles was mooi volgens afspraak, de zending was met SpeedPost verstuurd en 3 dagen later al hier in Belgie, maar als dan de douane zo lelijk roet in het eten gooit houdt het op... Dan kan ik niks meer doen. Heel vervelend voor jou en voor mij...' Ze belooft dat ze het geld terugstort.
maandag 9 november 2009
Riekje revisted
Warme rodelinzensalade met geitenkaas
zondag 8 november 2009
Gala Gal
Jurken (slot?)
Het onderdeel opera (tijdens het diner) is bijzonder geslaagd. In de Opera is opera vaak zo pompeus en overweldigend, hier is het klein en persoonlijk. Heel mooi, leuk, onderhoudend, ontroerend. Opera per Tutti is niet een groep, maar meer een initiatief waarbij jonge operazangers kunnen optreden. Ze doen dat onder andere elke donderdagavond in de Vondelkerk te Amsterdam en in Utrecht op zondagmiddagen in het Spoorwegmuseum. Erg leuk. Hier treden twee zangeressen op met een pianist. Drie liederen. Een lied eindigt bij Vinnie op schoot. Vinnie is denk ik de jongste en mooiste man.
Mirjam heeft een heel duur Hugo Boss pak met een prachtige Hugo Boss-blouze met ritsen aan de zijkant bij de Bijenkorf. Dat ik uiteindelijk wel in jurk gegaan ben vindt ze boeiend. En hoe het me tegenstond. Maar het staat je heel goed, die jurk. Ja zeg ik, dat weet ik ook wel, het zou jou ook heel goed staan. En ik zeg hoe ik ervan geniet. Je kan wel geen 'traditionele' vrouw willen zijn, maar waarom eigenlijk niet. Waarom ontzeggen lesbische vrouwen zich dit plezier? Is het een generatieding? We weten het niet.
Mijn alternatieve gothic pak uit Grobbendonk is nooit aangekomen. Ik heb wel mooi 146 euri overgemaakt.
zaterdag 7 november 2009
De stilte voor de storm
It's My Party And I Cry If I Want To
Het nummer is van Lesley Gore. Uit 1963. Oorspronkelijk filmpje. Wie is dat nu weer? Wikipedia meldt: 'Lesley Gore is een Amerikaanse zangeres/songwriter. Geboren in 1946. Op haar 16e had ze haar eerste hit, dit It's my Party. In plaats van in te gaan op de platencontracten en aanbiedingen voor films, verkoos ze een opleiding. Hierdoor kon ze alleen in de weekenden optreden, wat een rem op haar carrière betekende. In 2005 kwam ze ervoor uit lesbisch te zijn. Ze liet weten dat ze daar pas achter kwam na haar twintigste en dat ze er toen nooit over gedacht heeft dit in de openbaarheid te brengen. Aan de andere kant heeft ze ook nooit veel moeite gedaan dit te verbergen, gezien liedjes als You Don't Own Me en Sometimes I Wish I Were a Boy (beide 1964).'
Lesley Gore treedt nog steeds op.
Fondue
Op de een of andere manier raak ik een beetje gestresst van die zes fonduevorken in een pan, heb ik aldoor het gevoel dat ik heel snel moet zijn omdat ik anders niet genoeg krijg en dat de ander(en) al het vlees ope(e)t(en). Het stripboek Astrix en de Helvetiers maakte ook veel indruk op mij, omdat de Romeinen daar in kaasfondueden en wie zijn stukje brood verloor werd in het Meer van Genève gegooid. Ofzo. We zijn nu maar met zijn tweeën, maar als ik me voorstel dat je met zijn zessen uit zo'n pannetje moet eten word ik helemaal nerveus!
Erg fijn om dit oude leed even te verwerken. Het is zo lekker, het smaakt naar méér fondue. Kaasfondue is ook erg aanlokkelijk, maar én kaas én wijn én witbrood, dat mag in het kader van het dieet helemáál niet.
vrijdag 6 november 2009
1400 kcal
Haar wonderweegschaal wijst uit dat mijn vet-, vocht-, en spiergehalte en spijsvertering nu allemaal helemaal goed zijn. Om op mijn huidige gewicht te blijven mag ik 1400 kcal per dag en proberen niet meer dan een béétje koolhydraten te eten, vooral bonen, geen witte rijst en witte pasta's. En brood róósteren. En fruit alleen 's morgens. Theoretisch kan ik nog steeds verder afvallen. Het hoeft geloof ik niet meer, maar ach, ik vind het best.
Rinus, collega van de drukkerij, komt van de week binnenlopen en zegt zonder inleiding: 'En nu ophouden hoor!' 'Mannen hebben graag een beetje houvast,' grijnst de natuurgenezers, 'vrouwen zullen zeggen hoe goed je er uit ziet.'