maandag 19 september 2022

Westend

We lenen de Ford Mondeo van JanDirk om naar Velserbroek te rijden, alwaar de uitvaart van Florence. We waren eind juli op de eerste dag van onze vakantie bij haar om afscheid te nemen. Ze heeft het nog lang volgehouden. Ze hield ook zo van het leven. 

Velserbroek kennen we niet, het blijkt een nieuwbouwwijk tussen Haarlem-Noord, Spaarndam en Velsen. Een naam als Maarssenbroek. De plechtigheid vindt plaats in een horeca-uitspanning genaamd Villa Westend aan een plas, alwaar ook veel trouwerijen en uitvaarten. Florence heeft het zelf allemaal zo bedacht. 

De bijeenkomst is mooi en liefdevol. Ze was een vrouw die heel veel liefde verspreidde. Ze werd 75 jaar. Haar twee kinderen en kleinkinderen zijn vol lof over haar. In haar werkzame leven was Florence humanistisch raadsvrouw en ze had na haar pensioen in het hospice veel mensen begeleid in hun laatste dagen. 

Tijdens haar opleiding in de jaren negentig had ze ooit een ‘In Memoriam’ over zichzelf moeten schrijven en haar beste vriendin (een prachtige zwierige vrouw, ook ver in de zeventig) las dat nu voor. Heel bijzonder. Mooie oefening in zelfreflectie.

Mooi was ook de boekentafel. Ze had boeken uit haar boekenkast op een tafel gelegd en wij haar nabestaanden mochten die meenemen. Met een Ex Libris stempel erin. Ik kies ‘De zin van het leven. Gesprekken over de essentie van het bestaan’ door Fokke Obbema.

Geen opmerkingen: