zaterdag 12 december 2009

Beeldhouwwinkel

Zaterdagmiddaguitje naar de Beeldhouwwinkel, speciaalzaak van en voor beeldhouwers aan de Zeilmakerstraat op een van de westelijke eilanden. Nooit van gehoord, nooit gezien, maar geweldig leuk. Ze hebben allerhande boeken over speksteen - maar ook over andere vormen van beeldhouwen. Ik zit er meer dan een half uur verdwaasd al die boeken door te bladeren en koop er twee om eerst maar eens wat ideeën op te doen.

Ze hebben ook ongelofelijk veel vijlen, raspen, boren, zagen, schuur- en polijstmiddelen, alsook ontzettend veel soorten stenen en marmers à 1,95 euro de kilo. Men wordt er tamelijk onrustig en hebberig van. Het gevaar is dat je het gevoel krijgt dat je eerst een hele uitrusting à minstens 1000 euro moet aanschaffen voor je iets kunt doen. Achteraf had ik ook naar Van Beek Artsupplies gekund, aan de Stadhouderskade, en misschien hebben die wel meer toegankelijks voor de beginnende knutselaar, maar dit is wel bijzonder leuk en sympathiek.

'Bent u ook beeldhouwer', vraag ik aan de verkoopster. 'Ja', antwoordt ze en wijst aan wat voor soort werk ze maakt. 'O', zeg ik dan bedremmeld, 'dat woord "ook" was fout, want ik ben nog geen beeldhouwer.' 'Wie weet', zegt ze bemoedigend.

Ze hebben er fantastische beginnerssets en hobby-multitool-messen. Bobby koopt een Duits boekje over houtsnijden: Kleine Schnitzereien (nee, niet Schnitzlereien). Ik wil een hobbyzolder met een tekentafel, werkbanken en een wandbord voor alle gereedschap!

Geen opmerkingen: