vrijdag 4 december 2009

Wonderkind



We gaan naar het Trifoliontheater in Echternach, waar het Wonderkind van de Gypsy Jazz optreedt: Diknu Schneeberger. Deze achttienjarige speelt virtuoos sologitaar. Zijn grote voorbeeld is Django Reinhard. Hij wordt begeleid door zijn vader Joschi Schneeberger op de contrabas en Martin Spitzer op de slaggitaar. Ze komen uit Wenen. De vader schreef - in my humble opinion - de mooiste composities van het concert. Hij heeft al vele cd's op zijn naam staan. Heeft u al eens in Nederland opgetreden, vragen we. Nee, zeggen ze, maar ze willen het wel.

Echternach? Dat ligt toch in Luxemburg? Maar het ligt op de grens met Duitsland, het is niet zo ver, maar 20 kilometer onder Bitburg. Ook in Echternach weer een beroemde abdij, gesticht door Willibrord, die er ook begraven ligt. Willibrord heeft ook de kerk te Utrecht gesticht, vertelt Bobby(Weet Je Dat Dan Niet?). Ja ja, vakantie is leerzaam. Natuurlijk wil ik nu wel weer een biografie over Willibrord. Maar daarvoor moet men hier weer naar de bibliotheek te Prüm, met die vooroorlogse computers, die - uiteraard - steeds uit het systeem springen. Maar men mag een gegeven paard etcetera...

In Echternach heb je ook de beroemde Processie van Echternach, vertelt Bobby (Weet Je Dat Dan Niet?) waarbij de mensen drie stappen voorwaarts springen en dan weer twee achterwaarts. Dat schiet lekker op.
Uit bijgevoegd filmpje over de processie blijken de mensen echter te spríngen, hand in hand, van links naar rechts. Helemaal niet drie-vooruit-twee-achteruit. Weet Je Dat Dan Niet, zeg ik beetje pesterig. Maar die drie-vooruit-twee-achteruit is misschien een andere processie, zegt Boby. In elk geval is de zijne spreekwoordelijk.

Geen opmerkingen: