dinsdag 15 december 2009

IJspret?

De site van de KNSB voorspelt dat we vrijdag waarschijnlijk kunnen schaatsen. 'Zondagavond rond 21 uur ging het kwik onder het vriespunt en sindsdien is het er niet meer boven geweest. Vanmiddag was het -1,6 graden in De Bilt. De minimumtemperatuur was, door aanwezige bewolking, niet lager dan -4,8 graden. Dezelfde bewolking zorgde ervoor dat het kwik overdag rond -1 bleef hangen. In de middag klaarde het op, maar de zon zagen we rond Utrecht niet meer.

Op veel plaatsen is het kwik maandag onder het vriespunt gebleven en mogen we dus een ijsdag noteren. Uitzonderingen zijn: de Wadden en plekken waar vanmiddag de zon er wel goed doorkwam. Dit zijn regio's in het oosten en zuiden, zoals: Zeeland, delen van Noord-Brabant, delen van Limburg, het oosten van Gelderland en het oosten van Overijssel.'

Ik weet niet goed of ik al in het weekend op Ankeveen durf, waar heel de randstad dan en masse op het kakelverse ijs gaat stappen. Ondanks alle berichten over de opwarming van de aarde gaat het dit jaar niet slecht met het fenomeen vorst. Begin dit jaar was het ook nog raak. Toen koos ik uit schijterigheid voor gemeentelijke ijsbanen, te Oostzaan (NH) en Exloo (Dr). En sneeuw komt er ook al aan.

Geen opmerkingen: