dinsdag 12 juni 2012

100 jaar Palmenkas

Reenske is Vriend van de Hortus. De Palmenkas in de Hortus bestaat vandaag 100 jaar en ter gelegenheid daarvan is er een Concert door het HortusEnsemble. Of ik meega. Ja! Voor het concert begint vertelt eerst de Directeur een kwartier over 100 jaar Palmenkas. Daarna vertelt de Voorzitter over de Vriendenclub. Tenslotte neemt de artistiek leider het woord over de keuze voor de muziek. Moderne muziek. 100 jaar oud, maar nog steeds 'modern'. We moeten altijd open blijven staan voor het nieuwe, luidt zijn boodschap.

Hèhe, dan begint eindelijk het concert. Schönberg, Stravinsky, Ravel en Delage. Experimentele Muziek uit 1912, het jaar dat de Palmenkas werd opgeleverd.

Het is nogal geconstrueerde muziek. Intellectualistisch. Mathematisch. Mooi gespeeld, mooi gezongen, zeker, maar niet meeslepend. Wij zijn meer romántische zielen, stellen Reenske en ik vast, wij willen medegesleept worden.

Het voelt een beetje raar, in zo'n klassieke omgeving, met zulk klassiek publiek en 100 jaar oude moderne muziek. Als we dan altijd open moeten (blijven) staan voor het nieuwe, waarom dan geen hedendaagse moderne jonge muziek?

Geen opmerkingen: