zondag 24 juni 2012

Chemische Overgevoeligheid

Met Marg wandel ik door het Zuiderpark te Den Bosch, waar we tegen twee dames aanlopen, van wie één een camera draagt en één een mondkapje. Ze werken aan een fotomoment, maar ontberen fotomodellen. 

De vrouw met het mondkapje heeft de ziekte MCS ofwel Multiple Chemical Sensitivity ofwel Meervoudige Chemische Overgevoeligheid. Dat gaat over mensen die gevoelig reageren op parfum, rook, verf en daar klachten van ondervinden.

Mensen die met zo'n kapje lopen worden vaak aangestaard, wat ze als pijnlijk ervaren. Dat moet op een foto uitgebeeld worden. Of wij die vrouw met het mondkapje willen aanstaren. Dan maakt de vrouw met de camera er een foto van. Ja hoor, zeggen wij gewillig, dat willen wij wel.

U heeft zeker parfum op, zegt de fotografe tegen mij. Ja, een beetje, zeg ik geschrokken, mij realiserend dat vrolijk gespritzt heb voor ik naar Marg ging. Is het erg? Nee, zegt ze, maar toen ik een jaar geleden zelf de ziekte had had ik niet in uw buurt kunnen staan.

De fotografe geeft haar visitekaartje aan ons mee. Ze is fotograaf te Naarden. Als we haar mailen stuurt ze de foto, belooft ze. Als we ons bedenken gebruikt ze de foto niet. OK. Maar als ik thuiskom ben ik het kaartje kwijt. Wie weet verschijnen we binnenkort onbehoorlijk starend op posters!

Geen opmerkingen: