dinsdag 12 juni 2012

De ochtendstond

'Ochtendmens is doorgaans gelukkiger dan avondmens', schrijft Elsevier.Nieuw onderzoek wijst er op dat het dagritme grote invloed heeft op het geluksgevoel. 'Ochtendmensen ervaren meer positieve gevoelens dan hun tegenpolen en voelen zich gezonder. Onderzoekers onderzochten vijfhonderd personen tussen de 17 en 38 jaar oud en driehonderd personen tussen de 59 en 79 jaar.  Van de oudere deelnemers bleek 19,2 procent ochtendmens, bij jongeren was dit slechts 0,9 procent.

Ochtendmensen, zegt het artikel, hebben meer positieve emoties dan avondmensen. ‘Zowel jongere als oudere ochtendmensen maakten melding van meer positieve gevoelens en een betere subjectieve gezondheid dan leeftijdsgenoten die geen ochtendmens waren,’ concluderen de wetenschappers. Dat ochtendmensen hun eigen gezondheid positiever beoordeelden, is waarschijnlijk te verklaren doordat zij geen last hebben van een sociale jetlag. Van een sociale jetlag is sprake wanneer dagelijkse activiteiten en afspraken niet bij het dagritme van een persoon passen. 

Uit eerdere studies bleek al dat eerder gaan slapen en eerder opstaan depressies verlicht. 'Early to bed and early to rise, makes a man healthy, wealthy, and wise. 

Het is een thema dat mij bijzonder aanspreekt, vanwege dat Bobby en ik drie à vier uur verschillen in bioritme. Ik ben een ochtendmens, sta meestal probleemloos om kwart voor zeven op en ben enorm in mijn hum als ik even over achten de werkdag begin, hopelijk gedurende een uur geheel ongehinderd door wie of wat dan ook.

Geen opmerkingen: