zondag 24 juni 2012

Gribusboten


Een bericht over je eigen Umfeld in het Parool. Het gebied waar ik vaak een zondagwandeling maak. Rechts op de kaart waar Camping IJburg staat is een echte rafelrand van Amsterdam, en van de laatste nog. Aan de ene kant van de Diemerzeedijk  liggen jachthavens en aan de andere kant woonboten. Geen hippe, maar 'n beetje gribusboten. Elf van die woonboten moeten van het Stadsdeel verhuizen naar IJburg.


De nieuwe ligplaats is de kop van Steigereiland, dat in opkomst is als Design Strip, en dat leidt tot protesten. Tientallen ondernemers proberen deze kade sinds enige jaren te ontwikkelen tot trendy bedrijvengebied. De komst van deze lelijke schepen zou die plannen dwarsbomen.

'Dit zijn geen boten, maar wrakken,' zegt een van de initiatiefnemers van de Design Strip. 'De kade verloedert zo. Terwijl wij een levendige waterkant willen maken, wil de gemeente er een dumpplaats van maken. Maar ook als het om mooie woonschepen ging, zouden we bezwaar maken.' En: 'Bewoners van woonboten zijn op hun schip gericht. Zij willen vaak een zo groot mogelijk deel van de kade bij hun privégebied trekken. Dit staat haaks op de belangen van de buurt.'

Er is nog veel meer aan de hand in mijn buurt. Camping Zeeburg wil uitbreiden met een 'eiland' in het 'Bovendiep' en mag voorlopig tijdelijk op een veldje van het Flevoparkbad. Ons deel van de Zeeburgerdijk loopt daartegen te hoop. Not In My backyard. Ik vind dat overdreven. Voor wat het waard is: van mij mogen ze.

Geen opmerkingen: