vrijdag 1 juni 2012

Labeling

Lise heeft een boek geschreven: 'Met autisme valt goed te leven', samen met een vriend die sociaal pedagogisch hulpverlener is en veel met autistische jongeren werkt. Vandaag is het boek van de persen gerold. 

Ze houden de boekpresentatie in sociëteit De Kring aan het Leidseplein. Will gaat mee en opeens staan wij midden in het volle leven. Het eerste exemplaar reiken zij uit aan Hugo Borst, die een autistische zoon heeft. Lise zit tegenwoordig in de fashion. Ze draagt een strakke witte jurk en ziet eruit als een filmster.

Ze bepleiten dat iedereen een autismetest doet. Dat heb ik al eens gedaan, omdat Lise mij ervan verdacht dat ik autistisch was. Zelf noemt ze zich ook 'mild autistisch'. Eigenlijk verdenkt zij tegenwoordig ongeveer iederéén ervan in meer of mindere mate autistisch te zijn. Ik ben niet zo, bleek toen uit de AQ-test.

Na afloop gaan Will en ik bij Odette alle labels bespreken die de wereld om ons heen aan ons en de mensen om ons heen kleeft. ADHD, ADD, autistisch, depressief, borderline, introvert, manisch, asperger, homo, bi, trans... Misschien hebben mensen wat aan labels, concluderen we, want het geeft een diepe verklaring voor van alles lastigs, maar diep in ons hart zijn wij tégen labels, zeggen we. We zijn allemaal ons particuliere zelf met alle voor- en nadelen van dien. 

Geen opmerkingen: