woensdag 6 juni 2012

En ondertussen in Oekraïne

Terwijl Nederland zich druk maakt over de hypotheekrenteaftrek, de onbelaste reiskostenvergoedingen (en hier in huis de iTunesbibliotheek), is het echt onrustig in de rest van de wereld. Syrië, Lybie, Griekenland. En in de Oekraïne, waar het EK straks begint, land van uitersten: van extreme rijkdom, maar ook van armoede, corruptie en prostitutie. Oekraïne staat nummer 152 op de lijst van minst corrupte landen van Transparency International. (Nederland bezet op die lijst de zevende plaats).

EenVandaag wijdt er een uitzending aan. Zie onder. We  zien de studente Yulia, die Oekraïne vanwege de hevige corruptie wil ontvluchten. Op de universiteit ziet ze mede-studenten tentamens halen, niet omdat ze de stof zo goed hebben geleerd maar omdat ze de professor geld hebben hebben toegestopt. Ze vindt ze de situatie gevaarlijk: 'Artsen verstaan hun vak niet. Alleen doktoren boven de 45 jaar, uit de tijd van het communisme, zijn betrouwbaar. Die hebben nog een goede opleiding genoten en hun examens niet gekocht.' 

Ook de organisatie van Euro2012 ontkomt niet aan corruptie. Veel geld verdwijnt in verkeerde zakken. De burgemeester van Charkov laat bankjes in de metro monteren door een bevriend bedrijf. Hij kan zo tachtig procent van het budget van zes ton in zijn eigen zak steken. Daar komen straks vele duizenden voetballiefhebbers.  Het biedt onder andere vrouwen die - om rond te komen - hun te lage normale inkomen moeten aanvullen met prostitutie de mogelijkheid wat sneller extra geld te verdienen. Hoe fijn is fijn.

Er zijn daar ook veel demonstraties en rellen, over de taal. Er is net een wet aangenomen die het Russische als hoofdtaal benoemt, over de gevangenneming van voormalig premier Joelia Timosjenko. Boodschap van de uitzending: de voetbalsupporters moeten wel een beetje uitkijken waar ze lopen.

  sitestat

Geen opmerkingen: