zondag 19 oktober 2014

Film

Heb ik het al gehad over de die en de app NLZiet? Dat is een nieuwe dienst van de Nederlandse omroepen (publieke omroep en commerciële zenders samen) waar je uitzendingen kunt terugzien, of ook al vooruit zien, zonder reclame. Ik hoorde laatst op de radio dat het project al bijna als mislukt wordt beschouwd omdat bijna niemand ervan gehoord heeft. Ik ben wel enthousiast. Ik kijk er naar mijn dagelijkse RTL-soap, nu zonder reclame, en naar de VPRO-serie Top of the Lake.

Zaterdagavond terwijl Bobby op de tv naar de Eredivisie kijkt zie ik in bed op de iPad via NLZiet de prachtige speelfim Barbara uit 2012, die speelt in de DDR 1980. Heeft veel prijzen gewonnen. Hij is vrijdagavond uitgezonden geweest, maar toen keek ik niet. 

Jonge vrouwelijke arts uit Berlijn heeft uitreisvisum aangevraagd, ze is in een gevang beland en krijgt nu een baan in een plattelandshospitaal. Ze heeft een nare flat toebedeeld gekregen en wordt constant in de gaten gehouden door de Stasi. En gecontroleerd door haar collega's en buren, die voor de Stasi rapportages maken. Haar enige momenten van relatieve vrijheid zijn de fietstochten van het hospitaal door de velden en de bossen naar huis. Maar altijd kijkt ze om zich heen of ze niet gevolgd wordt, zie foto.


Ze houdt veel van haar werk en van de patiënten, ook weer in zit ziekenhus. Er is een meisje Stella die in een interneringskamp werkt, en dat hersenvliesontsteking heeft, en een jongen die zelfmoordpoging heeft gedaan. Allemaal zijn ze slachtoffer van de enorme repressie. Niemand zegt er iets over. Het wordt allemaal meer gesuggereerd dan getoond en dat maakt het extra beklemmend.

Het lijkt erop dat ze via de zee naar Denemarken kan vluchten, met behulp van haar West-Duitse vriend, maar uiteindelijk blijft ze. On het werk, om haar baas Andreas, van wie je niet weet of zijn interesse in haar verliefdheid is of zijn werk voor de Stasi of allebei. Maar prachtig.

Geen opmerkingen: