woensdag 22 oktober 2014

Noorderstraat

De bolide moet vroeg in de ochtend voor de APK naar de garage. Daarna mag ik een hele dag op de bank. Pianomuziek aan. Zondag heb ik bij mijn jarige boekhandel Vertrouwd voordelig van Peter Middendorp gekocht, een roman die een maand geleden voor nogal wat ophef zorgde in Emmen & omstreken. Zesde druk al. Dat kan ik natuurlijk niet laten liggen. 

Deze Peter Middendorp groeide op als zoon van de eigenaar van een Blokker in de Noorderstraat te Emmen. Ik kwam er nog wel eens omdat daar ook de boekhandel is. Het is een verrassend gegeven. Ik vind Blokkers zulke onpersoonlijke winkels dat ik mij nooit eerder een gepassioneerde eigenaar bij voorgesteld had. Een vader die geen aandacht heeft voor zijn kind omdat hij almaar met huishoudelijke artikelen involved is. Of met de winkeliersvereniging. Of met de buurman van de muziekhandel, van wie de schoonmoeder boven de Emmer Expres Reiniging woonde. Die stomerij kende ik goed, wij hadden vriendinnetjes bij de E.E.R. Weigand. Ik herinner me die geur van die zaak nog goed.

Groot puberleed, zoon te zijn van een Blokker. Hij wordt van school gejaagd, van twee scholen zelfs, en moet dan bij zijn vader in de Blokker werken. Later gaat hij in de snackbar van de dierentuin. De jongeren die hun school wel afmaken verdwijnen naar Groningen om te studeren (met bus 50) en komen nooit weerom.

Er komt veel Emmenhaat bij de hoofdpersoon om de hoek. Vandaar ook die commotie bij het verschijnen. Dat is natuurlijk in de Emmer Courant breed uitgemeten.  Maar de schrijver zegt dat het meer puberleed is dan Emmenhaat. Maar dan wel Emmer puberleed. Ik denk dat ik het maar aan de Geschwister ga aanbevelen.

Geen opmerkingen: