dinsdag 1 december 2015

Co-creatie

Binnenkort komt er de eerste inspraakavond met de Gemeente over het plantsoen, en vanmiddag hebben we als burgerinitiatiefgroep voorbespreking. Ik ga helemaal mee in het proces, heb ik besloten, maar ik zit het met enige verwondering bij. Er zijn volgens mij al tientallen ambtenaren bij betrokken, van allerhande richtingen en departementen, en de projectleidster voert ons in allerlei mistige procedures in die nodig zijn om het project tot een succes te maken. Ondertussen wordt ze een paar maal door haar privéleven gebeld en ge-appt: man, kinderen en moeder.Maar dit terzijde.

Ze heeft een voorzitter (v) gecharterd die de bijeenkomsten gaat voorzitten. Die is er nu ook al ook bij. Ze hebben al draaiboeken gemaakt, waar ze het trouwens ter plekke niet helemaal over eens zijn. Maar dit terzijde. Het gaat allemaal in co-creatie gebeuren. Nieuw modewoord. We weten het ook niet, maar we laten het uit de groep komen. Het duizelt ons, als initiatiefgroep, maar we spelen mee. Wie weet hebben we over een jaar een prachtig opgefluft plantsoen.

Ons plantsoen wordt nu vooral gebruikt door hondenbezitters en hardlopers. De projectleidster heeft studenten een buurtonderzoek laten doen onder de gebruikers van het plantsoen. Dat zijn dus de hondenbezitters en de hardlopers. Die zijn heel tevreden over het plantsoen, weten we nu, want zij lopen er hard en laten hun hond uit. Daar is het inderdaad heel geschikt voor. Wat heb je daar nou aan, denken wij stilletjes, want het kan veel leuker en dan kunnen die mensen daar nog steeds hun hond uitlaten en hardlopen.

Onze initatiefneemster wordt geadviseerd in haar praatje niet te zeggen dat zij vindt dat de honden weg moeten. Want stel dat er hondenbezitters op de co-creatie-avond komen, dan kan dat zomaar helemaal uit de hand lopen.

We hebben geen idee hoeveel mensen er gaan komen. Tien, twintig, vijftig, honderd? Er is geflyerd op 1500 adressen, zeggen ze. En wij hebben gemaild en ge facebookt.

Na die avond komt er een werkgroep. De landschapsarchitecten hebben er zin in, zij hebben al drie tekeningen klaar, vertelt de projectleidster. Maar die mogen ze nog niet laten zien, want nu gaat het om co-creatie. Eerst luisteren.

Geen opmerkingen: