zaterdag 12 december 2015

Festivalisering

Ik ga eten bij de Nikola en passeer onderweg daar naartoe diverse kerstmarkten: op het Neude, op het Domplein... Maar het meest hysterisch is de versiering bij het Spoorwegmuseum, waar het eerste Allerhande Food Festival blijkt plaats te grijpen. Drie dagen lang. De Nikola grenst aan het spoorlijntje naar het Spoorwegmuseum toe. Daar hebben ze veel last van dag en nacht loeiende generatoren, hoor ik. 40.000 bezoekers worden er verwacht in drie dagen. De kaarten zijn vooraf al uitverkocht. 

Aan tafel mopperen de mensen over de festivalisering van de steden. Wat een mopperkonten, denk ik eerst, maar dan herinner ik me weer de Elandsgracht te Amsterdam waar je twee keer per jaar overvoerd werd met Koninginnedag en het Jordaanfestival met keiharde muziek, duizenden bierdrinkende en pissende Almeerders, en een ongelofelijke bende na afloop, en dat ik er ook bezwaren tegen heb. 

Not In My BackYard, heet dat. NIMBY. Wat is belangrijker? De bewoners die thuis naar rust verlangen, of de commercie die de mensen van festival naar festival stuwt? 

Geen opmerkingen: