zondag 20 december 2015

UJazz

Nol en Erni hebben we al veel te lang niet gezien dus ik app ze of ze komen eten. 'Wat leuk', zeggen ze, 'maar helaas, het komt nu niet uit, we gaan naar UJazz in Rasa'. Het is even schakelen, maar dan komen ze toch eten en Bobby en ik gaan mee naar UJazz. Dat is een vereniging van jazzliefhebbers die zes jaar geleden is opgericht nadat het toenmalige jazzpodium dicht moest. Nol en Erni zijn actieve jazzliefhebbers. Hij speelt drum in een combo en zij saxofoon. Hij was een paar jaar secretaris van het bestuur.

Wat een onverwachte uitspatting van vriendschap en muziekvreugde. Eerst huis laten zien en lekker eten bij ons en dan een lange avond te Rasa, waarop de saxofoniste Tineke Postma curator is, dat wil zeggen dat zij muzikale vrienden uitnodigt om met haar te spelen. Ik had net vrijdag Rasa genoteerd om mij beter over te informeren. Daarentegen is vooral wereldmuziek geprogrammeerd.

Tineke Postma heeft net van de week de Boy Edgar Prijs in ontvangst mogen nemen, dus de zaal is hartstikke trots op hun stadgenote. Ik ben niet zo thuis in de hedendaagse jazz, maar vind het erg leuk om mee te gaan. Eerst heeft ze een duoconcert met de Duitse pianist Florian Weber, en daarna treden ze samen op met klarinettist Kinan Azmeh en zangeres Raphaella Brochet. Dat concert vloeit voort uit een eerdere samenwerking in Osnabrück, waar ze de wereld verkenden tussen jazz, wereldmuziek, avant-garde en traditie. Heel mooi en vreemd, maar op het puntje van de stoel.

Om een indruk te geven, heb ik filmpjes van alle vier de muzikanten.

Tineke Postma:


Raphaella Brochet:


Kinan Azmeh:


Florian Weber

Geen opmerkingen: