vrijdag 11 april 2008

Kloof

De Volkskrant heeft sinds twee dagen een aardige lijn op haar site: mensen kunnen er hun ervaringen met de mooiste kloven uitwisselen. De Samariakloof op Kreta (foto) geldt als een der hoogtepunten op dit gebied, en de Gorges du Verdon in midden Frankrijk ook.

De afgelopen jaren heb ik zowel de Samariakloof als de Gorges du Verdon belopen. Spectaculair. Schitterend. Maar druk! Bussen mensen gingen er naar toe. En dan was het helemaal geen hoogseizoen. Op een of andere manier hadden al die honderden zo niet duizenden mensen altijd haast zodat ze elkaar voorbij liepen te draven en helemaal niet naar de bloemetjes en de vogeltjes keken. Dat draven was wel te begrijpen, want er enorm gewaarschuwd dat het een Heel Eind lopen was en vooral niet Onderschat moest worden.

Het bizarre op Kreta was dat vanaf de zee allemaal toeristes op gehakte sandaaltjes de kloof kwamen inlopen en tegen de berugzakte wandelaars botsten, die er net 8 uur sjouwen op hadden zitten. Die twee stromen wandelaars botsten en haatten elkaar enorm.

Daarna zijn we minder spectaculaire kloven gaan belopen. Daar was je de hele dag vrijwel alleen met de bloemen en de beekjes. O! als ik de beschrijvingen van de meest spectaculaire kloven lees, dan wil ik zo wel op pad! En wel nu!

De mooiste wandelkloof

Geen opmerkingen: