donderdag 17 april 2008

Bajesconcert

Zondagavond laat komt op de NCRV-radio 2 bij het programma Volgspot het Bajesconcert. Het programma is vandaag opgenomen in het Drentse Veenhuizen. 15 km ten westen van Assen. En ik was erbij. Ben er nog helemaal van onder de indruk.

In januari maakte ik in mijn blog Een man een man een droom een droom al melding van een liedjeswedstrijd van ex-gedetineerden die in Exodushuizen wonen. Dat Mario en Otto meedongen. Dat ze in Rasa de hoofdprijs hadden gewonnen had ik nog niet gemeld. Ja dus. De hoofdprijs was een optreden was in de penitentiaire inrichting Norgerhaven in Veenhuizen. Dat was vandaag. En ik mocht mee.

Eerste dag in mijn leven in een busje met ex-gedetineerden, mannen en vrouwen. Aardige mensen, wat zouden ze uitgevreten hebben? Mijn eerste keer in een bajes. Eerste keer door de poorten van een gevangenis: gescreend, gescand. Eerste keer op zo'n binnenplaats met honderden rondhangende gedetineerde mannen. Norgerhaven heeft een lommerrijke binnenplaats. De ex-gedetineerden vonden het er ontspannen, vergeleken met wat zij gewend waren geweest.

Het hoofdoptreden was van de zangeres Esther Hart met band, zij hoogzwanger. Simon Vinkenoog reikte de prijs uit voor het beste gedicht uit de bajes (aan een jongen die al 17 jaar in TBS zit en in de loop der jaren zijn dromen zag vervliegen). 'The only way out is the way in!' predikte Vinkenoog. Ik kan met niet voorstellen dat er veel bewoners daar waren die van het fenomeen Vinkenoog op de hoogte waren. Wonderlijke oude man, maar zo levendig: hij sprak volgens mij een aantal van die gasten heel erg aan.

En Otto en Mario traden op, ondersteund door de band van Exodus Utrecht, voor de gelegenheid omgedoopt tot Run 51. Geweldig veel meer schwung hadden ze nu dan bij het oefenen in januari. Ik was erg trots op ze. En er was een band van een aantal jongens ìn de gevangenis. Die bestonden nu drie dagen. Ze hadden een nummer over de popup-girls op hun kamer. Speelden echt goed.

Eerste keer Chinees gegeten in een huiskamer met ex-gedetineerden. Ze hadden het achteraf behalve 'ontspannen' allemaal ook tamelijk benauwend gevonden, weer door die hekken, weer naar binnen. Stel je voor dat justitie uitvond dat ze nog wat op hun kerfstok hadden en dat ze daar vasthouden zouden! Die angst hadden ze allemaal gehad. Waar ik normaal niet zo'n last van heb: vandaag voelde ik me héél middle class en keurig.

Zondagavond is het programma Volgspot op Radio 2. Alsof het life is.

Geen opmerkingen: