dinsdag 22 april 2008

Modern fort

Vanavond hadden we recepten zullen gaan proeven uit het nieuwe kookboek Moro London in het Foam, maar Marianna is ziek geworden, en ze heeft afgezegd. Temidden van 90 mensen proeven kan wat veel van het goede zijn. Dus of ik eenvoudig doch smakelijk bij haar kwam eten.

Marianna woont sinds enige maanden in een modern fort in Amsterdam-Oost. Science Park heet het stukje stad. Het complex ligt tegen allemaal rangeersporen aan en is daarom met veel glas geisoleerd. Zie foto.

Het is echt groots wonen daar. Heel hoog, heel veilig. In alle opzichten geisoleerd. Groots, maar is het ook meeslepend? Je kan er al je ramen en deuren wijd open zetten en er kan nooit niemand bij. Aan de voet van het fort, aan de overkant van het water, ligt de wijk Zeeburg, een vrijwel geheel 'zwarte' buurt. Sociale woningbouw. Is dit het upgraden van een wijk?

Het is wel fijn dat het lente is, want nu kan ik eindelijk het fort eens van buiten fotograferen. Het is een wonderlijk vlechtwerk van glas rond hoogwaardige appartementen. Marianna woont op 10 hoog met veel ramen en uitzicht naar drie kanten. Dat is fenomenaal. Aan de oostzijde De Valentijnkade, het Flevopark, de A10-oost, IJburg. Aan de zuidzijde eerst al die sporen en af en toe een trein naar Amersfoort, en dan de geheel 'witte' wijk Watergraafsmeer, aan de noordzijde eerst Zeeburg en in de verre verte de torens van het centrum. Thuis.

Niet om het een of ander, maar zo'n uitje des avonds betekent mooi ruim 2 uur fietsen op een dag. Naar Sloterdyke is het al 35 minuten heen en 30 minuten terug, maar naar de Valentijnkade is ook weer zo'n 40 minuten heen en 30 minuten terug. Met zulke vriendinnen hoef je niet meer naar de sportschool.

Geen opmerkingen: