woensdag 6 mei 2009

Kalkalpen

Het wordt toch Slovenie. Cuba verschuift naar volgend jaar. Dea volente. Vanmiddag ben ik naar onze reisboekwinkel Pied à Terre aan de Overtoom getogen voor een Rough Guide, een kaart van 1:200.000 en een wandelboekje van Sunflower. Fokko, de eigenaar keurt mijn keuze goed. De Utrechtse reisboekhandel Interglobe had niets van dit alles. Alleen een ANWB-gidsje. Die had Pied à Terre dan weer niet. De Rough Guide is bij trouwens Amazon.co.uk (inclusief verzendkosten) minder dan de helft van de prijs van Pied a terre en Bol.com en wordt binnen vier dagen bezorgd. Maar gelukkig voor Pied à Terre speelde de prijs even geen rol, want ik wilde het boek vandáág.

De voorpret is begonnen. Inlezen. Morgenochtend gaan de bolide en ik naar de garage voor onze eerste grote (reis)beurt.

De eerste bestemming wordt Bled. Zie foto. Bled ligt in de Julische Alpen. Wikipedia: 'De Julische Alpen (Sloveens: Julijske Alpe) vormen een bergmassief in de Zuidelijke Kalkalpen en liggen in Slovenië en Italië. Ze kunnen worden gescheiden in een westelijk en een oostelijk deel, waar de grens verloopt van Cave del Predil in het Karinthische Val Canale in het noorden naar Hrušica (Duits: Birnbaumer Wald) in de Sloveense Karst in het zuiden. De hoogste berg is de Triglav met 2864 meter. De naam Julische Alpen is ontleend aan Julius Caesar, die in dit gebied een provincie stichtte met de hoofdstad Cividale.'

En dan heb je nog twintig meer hoogtepunten, aldus de inleiding van de Rough Guide. Waaronder veel grotten. Bobby is erg op grotten: 'De allergrootste onderaardse canyon, die wil je toch niet missen?' Slovenie is qua oppervlak slechts tweederde van Nederland, met maar 2 miljoen inwoners.

Geen opmerkingen: