vrijdag 15 mei 2009

WatSpinoza?

Er hangen allemaal wonderlijke affiches in de stad. Heel veel. Met vragen als 'Wat denk je dat God nu zit te doen?' en daaronder een logo van de Staatsloterij. 'Zijn minderheden ergens goed voor of alleen een probleem?' met een logo van Barbie. 'Zijn alle meningen even goed?' met een logo van Bayer Aspirine. 'Als je je niet herkent in een wet, word je dan onderdrukt of ben je gewoon een minderheid?' met een logo van Balkenende. Die vragen zijn tot daar aan toe, maar die logo's maken het heel vervreemdend. Het lijkt veelbetekenend, maar ik kan er eigenlijk niets van maken.

Het blijkt een project te zijn van Mediamatic, getiteld WatSpinoza? De affiches vormen een op het Amsterdamse publiek gericht vragenvuur. Prikkelende vragen, opgesteld samen met schrijver Dirk van Weelden, ze zijn terug te leiden op het gedachtegoed van Spinoza. Mediamatic verzamelt nu feedback, recyclet interessante uitspraken, en hoopt zo een dialoog te starten met en tussen Amsterdammers.

Mensen kunnen antwoorden mailen en sms-en en die komen op een website. Op de vraag 'Wat denk je dat God nu zit te doen?' antwoorden voorbijgangers dingen als: 'God zit', 'Van mij houden', 'Te dobbelen', 'Wat anders dan God te wezen', 'Het denkt', 'Gewoon, haar teennagels te knippen'. Is dat nu een verrijking? Ik weet het niet. Ik zou zelf niet weten wat ik zou antwoorden. Wat een manier om mensen met elkaar in contact te krijgen. Is dit contact? Maar ondanks mijn scepsis vind ik het toch ook wel leuk, zo'n ontregelend project in de stad.

Alle affiches

Geen opmerkingen: