zaterdag 30 mei 2009

Škocjan Jama

Na Ljubljana gaan we naar de karst, een gebied ten zuidwesten van Ljubljana. Er is daar welige wijnteelt en er zijn grotten, onder meer de grotten van Škocjan. Om daar te komen neem je de snelweg naar het zuiden, die op een gegeven moment splitst in een richting Triëst en een naar Koper. Dat twee plaatsten zijn nog latere bestemmingen. Eerst doen we dus de karst.

Een van de hoogtepunten van de karst zijn de vele grotten hier. Ze moeten spectaculair zijn. Je gaat honderden meters onder de grond, uren, en dwaalt dan door grotten als kathedralen en heel diep, diep in de diepte krochten van de aarde stroomt een rivier.

De Škocjangrotten staan te boek als een van werelds grootste curiositeiten. Bij het dorp Divača baant de rivier de Reka zich diep onder de grond een baan door de aarde. Het zou de diepste ondergrondse stroom ter wereld zijn. De brug er overheen, de echo’s en de harmonie van de geluiden, de ongebruikelijke zaal Little Pans, de kloof van de rivier in de Svetina zaal, niet minder dan 1400 meter lang, de indrukwekkende stalagtieten in de Stille zaal… Men kan niet anders dan deze meesterstukken bewonderen die alleen gemaakt kunnen zijn door de natuur zelf. De grotten hebben een lengte van 5 kilometer en zijn meer dan 200 meter diep met verschillende watervallen.

Twee uur onder de grond, voetje aan voetje tussen de andere toeristen schuifelen. Niet uitglijden over de glibberige stenen. Ja, ik zie er altijd een beetje tegenop. Maar OK, het moet dan maar, want natuurlijk is het prachtig en spectaculair. Niet benauwd worden. Gewoon doen wat de reislidster zegt: Stay Together As A group!

Geen opmerkingen: