zaterdag 23 mei 2009

Slap Mostnice

Dit is een plaatje van de prachtige kloof Mostnice waar we langslopen tijdens de wandeling van Stara Fužina naar Slap Mostnice. Slap betekent waterval. Het zal niemand verbazen dat hier veel watervallen zijn en vaak doel van een wandeling. De wandeling heet in mijn Sunflower wandelgidsje een van 2,5 uur te zijn, wij doen er dan 5 uur over. Plus als je geluk hebt een lunch en dat is nog een uurtje extra. 'Eenvoudige wandeling', zegt het boekje, maar na afloop ben je wel kapot.

Heel afwisselend, met veel bos en dus een schitterende kloof waar het riviertje zich doorheen wurmt, met alpenweiden en huisjes, je begrijpt het allemaal niet hoe dit allemaal bestaat en aan het eind van de wandeling, bij de Slap, is een boerderij met verrukkelijk idyillisch uitzicht en lunch. We nuttigen er 'jota', een regionale soep met zuurkool, aardappel, worst en spekjes. Heel welkom.

Ik blog niet meer in het Hoofdhotel, want die computer is heel ongelukkig en valt steeds uit. Nu blog ik in het bijzonder vriendelijke Tourist Office van Ribčev Laz, waar internet nog gratis is ook, maar wel binnen kantoortijden. Dus als de wandeling te lang duurt komt het er niet van. Ach, ik wil ook veel te veel: uitslapen, lang ontbijten, koffie drinken en wegzinken in een niksige dag op het terras. Beetje tekenen, kleuren, lezen. En bloggen. En natuurlijk wil ik ook de omgeving verkennen, alle dorpjes bekijken, de Alpen. Enerzijds wil ik wandelingen van huis uit maken en niet meer, maar anderzijs wil ik heel Slovenie leren kennen. Ik wil verder, maar ook nooit meer uit dit beeldschone dal weg. De huisbaas vraagt steeds: 'When do you leave?' 'We love it here, we stay' , zeg ik. 'Is it OK? En dan glimlachen we allemaal. De tijd zal het leren.

Het is zaterdagochtend. Weekend. Bij de plaatselijke restaurant wordt een heel varken gegrild. Dat belooft wat.

Geen opmerkingen: