donderdag 14 mei 2009

Le Creuset

- Wat heb je op je verjaardag gehad?
- Een Creusetpan en een Creuset ovenschaal.

Bij ons thuis waren ze niet zo op kwaliteitspannen. Ik heb dat zeg maar niet meegekregen. Ik ben uitermate tevreden met mijn serie Hema-pannen, drie afmetingen, plus steelpan, plus soeppan, plus vispan, plus koekenpan, plus stoompannetjes. Daarnaast heb ik een Tefal-wokpan waar ik vrijwel alles in bereid. Bakken, sudderen, stoven. Eigenlijk heb ik niets anders nodig dan mijn Tefal-wokpan.

Toen wilde ik een grillpan. Ik keek in de Hema, maar ging mij ook laten voorlichten in een echte kookwinkel, wat nou het voordeel was van een Creuset grillpan boven de grillpan van de Hema. Ik geloof dat juist die Tefal fout was, en breekbaar, en giftig. Hoe dan ook, ik liet mij overhalen tot de Creuset grillpan. Dat-ie een leven meegaat, dat vind ik niet zo'n voordeel. Dan mag je nooit meer eens iets nieuws. Maar hij bevalt goed. Geen idee of die van de Hema slechter zou bevallen. Ik zie het ook wel: de Creuset is erg klasse: de vorm, die kleur, dat emaille en dat gewicht.

Bobby is van de Creuset. Nu heb ik altijd liefjes gehad die mijn pannen wilden verbeteren, dus dat ligt een beetje gevoelig. Alleen al om het commentaar op je pannen zou je nooit meer iemand in je leven laten. Maar het ligt anders, zegt Bobby, hij gúnt mij een Creuset. Zelf heeft hij ook een Creuset. Een van 18 cm. Die vind ik te klein, want ik ben immers die Tefal-wokpan gewend. Daar kun je lekker wild in roeren. Gun ik mijzelf de Creuset? Ja, ik gún mijzelf de Creuset. Ik ben meteen maar voor de 24 cm gegaan. Kan je ook eens voor 4 à 6 personen sudderen.

Vandaag is de eerste dag dat ik mijn nieuwe Creusetpan kook. Een risotto. Veel te groot natuurlijk, die 24 cm pan, voor mijn eenpersoonsmaaltijd. Maar het is toch heel fijn, want ik kan wild roeren zoals ik gewend ben. Echt. Nu ik om ben voor de Creuset, wil ik meteen een van 18 cm erbij. En moeten er vrees ik wat pannen uit, want de keukenkastjes gaan puilen. Daar houd ik niet van. Wat doe ik: gaat die Tefal-wokpan bij de straat?

Geen opmerkingen: