donderdag 14 mei 2009

Pin-up

In de Volkskrant lees ik dat er een prehistorische pin-up is gevonden. Deze ‘Venus van Hohle Fels’ is weer minstens vijfduizend jaar ouder dan de ook al beroemde Venus van Willendorf. Daarmee zou dit beeldje de oudst bekende menselijke afbeelding zijn die gemaakt is door de eerste mensen die veertigduizend jaar geleden in Europa de plaats innamen van de Neanderthalers. Het beeldje is zes centimeter hoog en in zes brokstukken gevonden en heeft geen hoofd.

Niet alleen de Volkskrant, maar ook Nova noemt het beeldje 'een prehistorische pin-up, met enorme borsten en billen'. Ik zie wel enorme borsten, maar toch echt geen enorme billen. Wel enorme schaamdelen. Mag de krant dat woord niet schrijven?

Volkskrant èn Nova hebben het woord pin-up allebei overgenomen van het tijdschrift Nature. Volgens Nature zou het beeldje een vruchtbaarheidssymbool zijn, maar dat is niet zeker, het is ook onderwerp van discussie. Eerder had ik een blog over de Slapende Vrouwe van Maltha. Die was ook fors, maar een boel esthetischer dan deze pin-up.

Meerdere vroege figuratieve beeldjes

Geen opmerkingen: