woensdag 27 mei 2009

Tweede poging Ljubljana

Een paar wensen heb ik slechts voor dit ene dagje Ljubljana: de Moderna Galerija Ljubljana - ofwel het Museum for Modern Art - waar een paar interessante tentoonstellingen aangekondigd zijn. Dicht. Nou, dan het International Centre of Graphic Arts, maar daar is alleen een tentoonstelling over het game-personage Lara Croft te zien. Dan vind ik de rest van de dag slenteren ook goed. Verder wellicht wat boekhandels, cd-winkels, en als het moet nog een kerk.

Jazz & Blues heet de cd-winkel waar we cd's kopen. Geen idee, Sloveense jazz van eigen makelij. De boekhandel waar we verzeild raken heet Mladinska. Erg veel te koop, ook heel veel Engels, en bijzonder veel Kluuns. Ik sms maar even naar Kluuns Nederlandse uitgever dat 'zijn' Kluun er in heel veel stapels ligt. Zou ik ooit een excursie naar Ljubljana overwegen, dan is deze winkel / uitgeverij wel een hit. Thema zou kunnen zijn: hoe te overleven in een klein taalgebied. Nederlandse uitgevers klagen wel over de kleine Nederlandse markt met slechts 16 miljoen mensen, maar Slovenie heeft maar 2 miljoen! Aardige mensen werken er: echte karaktertypen. Deze winkel is een mooie mengeling van onze Amsterdamse topboekhandels Athenaeum en Selexyz Scheltema.

We doen nog een kerk of twee, een Servisch Orthodoxe en een Franciscaner, en dan wil ik eerst weer een slaapje doen. Tenslotte staat er ook nog een jazzconcert op het programma in de plaatselijke Jazz Club. Maar die zou in een park plaatsgrijpen. Die blijkt wegens de stortregens niet door te gaan. O! zegt Bobby, alsof hij het net bedenkt: maar er is ook Finale van de UEFA Champions League. Barcelona tegen Manchester United. En zo eindigen we te Ljubljana op het terras van de English Pub. Er zijn hier - uiteraard - veel United-fans. Ik ben voor Barcelona. Barcelona wint.

Geen opmerkingen: