zondag 3 mei 2009

Rechtop of krullen, that's the question

Leen is 41 geworden. Ze wil nooit cadeaus, want ze heeft alles al. Wat ook echt waar is. Toch neemt iedereen weer wat mee. Zelf kies ik dit jaar voor weelderige tulpen. Leerzaam momentje in de bloemenwinkel. Het zijn Franse tulpen, wit/lichtgroen, en in tegenstelling tot Hollandse tulpen zijn Franse tulpen altijd lang. Je kan twee dingen doen met Franse tulpen, namelijk een beetje bleek in het water, waardoor ze rechtop blijven staan. Zonder bleek zullen ze alle kanten op krullen. Daar kiest Ekfa voor, die weer de scepter over keuken en huishouden voert.

Mylene heeft het toch aangedurfd en een boek voor Leen gekocht. Over Obama. Wie is dat, vraagt Leen aan Riemer. 'Obama, de president van de Amerika', zegt Riemer. Leen glundert dat het een oordeel is. Zou ze Riemer elke avond wereldpolitiek overhoren?

Gelukkig is Riemer nog niet helemáál van zijn eigen dingen af. Hij heeft vast servetten uitgezocht voor zijn verjaardag. Walt Disney -roze met Assepoester, Sneeuwwitje en nog zo'n prinses. Roze, bekend van Riemers stofzuiger en magnetron, is nog altijd zijn lievelingskleur. Hier staat hij op de foto met zijn servet en met zijn oom Maarten.

Thema van de avond is hobby's. De vraag is: wat is jouw hobby? Onder intellectuelen zijn hobby's iets raars. Iets voor volkse mensen, niet voor hen. Zeker niet voor hen. Intellectuelen lezen kranten en boeken, genieten bijzondere smaakvolle muziek en voeren gesprekken. Maar als je het onderwerp even doorzet blijkt iedereen best hobby's te hebben. De definitie is wel lastig. We zijn het erover eens dat kerkgang en mediteren geen hobby's zijn, want die vallen onder het hogere geestelijk welzijn, en hobby's zijn toch aardser. Dingen waar je je lekker bij voelt. Of blowen en drinken onder de noemer hobby's vallen, daar worden we het niet over eens.

Leen blijkt uiteindelijk ook een hobby te hebben. Ze heeft twéé accordeons en een trekzak en gaat binnenkort op trekzakles. Trekzak is een diatonische accordeon, legt ze uit. Dat wil zeggen dat niet alle 12 de mogelijke tonen van een octaaf aanwezig zijn, maar alleen de noten van de toonladder. Bij duwen en trekken produceert dezelfde knop een andere toon. Bij een accordeon is dat niet zo. Zelf heb ik náást kranten en boeken lezen, van bijzondere smaakvolle muziek genieten en gesprekken voeren onderhand wel twintig hobby's ontwikkeld en ik zit de hele avond met smart te wachten op iemand die vraagt wat mijn hobby's zijn. Niemand vraagt het.

Geen opmerkingen: