maandag 3 augustus 2009

Aardkundig monument

Nieuw mooi stukje Nederland leren kennen: Soesterduinen. Je hebt er de Kórte Duinen én de Lánge Duinen. Wikipedia meldt dat deze duinen een van de laatste gebieden in Nederland zijn waar actief stuifzand over een groot oppervlak voorkomt. Dit maakt het tot een aardkundig waardevol gebied. In 1997 zijn ze tot aardkundig monument verklaard.

Ik weet er nog een paar van dit soort gebieden: de Loonse en Drunense Duinen in Brabant- dat zijn de grootste en laatst waren we bij zo'n gebied bij Austerlitz... Ik herinner me natuurlijk kleine stukjes bij de Drentse heide, en op de Hoge Veluwe, in Overijssel de Beerzer Bulten. Er zou nog 1400 ha van dit soort gebieden over zijn.

Ben benieuwd naar Wilma's chalet en haar park, ik heb geen adres, ze neemt de telefoon niet op. Laten we gewoon gaan zoeken. Het moet te vinden zijn, het is kleinschalig, bij het spoor en bij de duinen. We vinden het park in kwestie inderdaad, maar Wilma blijkt alweer in Amsterdam. Dan maar de duinen bezoeken. Bijzonder toch, die stille natuurgebieden zo midden in de randstad. Het mooie van zondags einde middag gaan lopen is dat er niemand niemand niemand meer is.

Dus hier gaat zij de komende tijd 's avonds wonen. Het lijkt mij tijd voor een hondje. Het bos is helemaal vochtig, blijkbaar heeft het te Soest geregend, het ruikt er verrukkelijk.

Geen opmerkingen: