Twaalf monumentale schilderijen (100 x 140 cm) van (ex-) dak- en thuislozen staan in de prachtige Nicolaaskerk (die bij het Centraal Station van Amsterdam) op schildersezels voor de afbeeldingen van de kruisgang. Heel indrukwekkend. De schilderijen zijn ondertekend met de naam Haas. Ze blijken geschilderd door de Utrechtse grafisch ontwerper/portretschilder Wim de Haas.
Dit 'Lastige Portretten' is een reizende tentoonstelling langs diverse Nederlandse steden. Ter gelegenheid van deze expositie is ook een boek uitgegeven met de reproducties van de schilderijen, levensverhalen van de geportretteerden en diverse artikelen over de problematiek van dakloosheid. De twaalf geportretteerden vertellen elk hun verhaal. De grens tussen in een bed slapen en onder de brug slapen is soms erg dun, als je ze mag geloven.
Deze kerk is prachtig. Hij is opvallend donker geschilderd, veel zwart, maar toch heel licht. Het is helaas wat verder van huis dan de Papegaai, de Krijtberg en Onze Lieve Vrouwe. Het is heel levendige gemeenschap van mensen, alle culturen door elkaar. Vooral het elkaar Vrede wensen ging bijzonder enthousiast. Alle RK Kerken in de omtrek afwegende vind ik De Papegaai het mooist met zijn Latijnse Hoogmis en het schitterende koor met klassieke meesterwerken elke zondag maar weer, de Krijtberg het indrukwekkendst van pracht en praal, maar deze is het meest levendig. Na afloop van de H. Mis ging de organist even helemaal los. Dat nodigt uit tot eens een orgelconcertje daar.
Website Lastige Portretten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten