woensdag 26 augustus 2009

Doorzwemmen Jantje!

Bobby belt terwijl ik met de e-reader in de weer ben. Wat ik meegemaakt heb, vraag hij. 'Eh...', zeg ik een beetje gegeneerd, 'het is weer volop apparatenstress. Vandaag is het de e-reader.' 'Ga je maar flink ergeren', zegt hij aanmoedigend, 'dan schrijf je de leukste stukjes'.

Nou goed dan. Net als gisteren bij het installeren van de nieuwe tv is ook hier de informatie weer minimaal. Boekje? Dat is zo passé! Ik bevestig de reader aan de laptop, maar hij geeft geen sjoege. 'Het opladen is klaar als het rode lampje uit is hij opgeladen'. Lampje zoeken. 'Hij doet niets als hij aan je PC is bevestigd', meldt de gebruiksaanwijzing nog wel behulpzaam. Daar heb je echt wat aan.

Enfin, na het eten is het rode lampje inderdaad uit. Vanzelf de software installeren, zoals beloofd, doet-ie echter niet. Maar via het Start-programma lukt het wel - ik ben heus geen digibeet. Maar dan. En ik vul echt NEDERLANDS in, maar ik krijg mooi een Franstalige eBibliothèque. Ze hadden een eLibrary beloofd. Nu heb ik wel twee jaar Frans gehad op school, maar dat is al héél lang geleden.

In de eBibliothèque staat in een venster dat ik mijn digitale boeken bij Bol.com kan kopen. OK. Ik browse door hun 1505 Nederlandse titels. De literatuur die daar staat spreekt me niet zo aan. Het is vooral Populair, Spanning en Chicklit. Dat wil ik allemaal niet. Dus kies ik in de categorie non-fictie Psychologie op de Werkvloer van ene Dominique Haijtema. Ondertitel: 'Hoe wij onszelf en anderen dagelijks voor de gek houden'. Business Contact. Kan altijd van pas komen. Dus: downloaden. Bol en Sony hebben er een cadeaubon bijgegeven, dat is slim, want een boek van 16,90 euro dat ik niet kan in bladeren, ik weet niet of ik dat wel zou kopen. Ik vind het erg duur. 10 euro voor een e-book vind ik eigenlijk wel genoeg. Net als bij iTunes, daar kosten alle albums 9,99 euro. Dat mag ik in mijn positie natuurlijk niet zeggen, wordt iedereen weer kwaad.

Denk maar niet dat-ie gaat downloaden. Minuten wacht ik. Ik ga meldingen doen op Twitter, maar niemand van dit spraakmakende sociale netwerk van mij reageert. Ik probeer bij Sony iets anders te downloaden, maar daar krijg ik een foutmeldingen. Bij Bol.com staat bij de pagina 'Veelgestelde vragen' dat-ie niet meer beschikbaar is.

Mopje uit mijn jeugd: 'Papa, ik wil niet naar Amerika!' 'Doorzwemmen Jantje!'

Na een uur doorzwemmen staat het boek in mijn eBibliothèque en nog weer een kwartier later op mijn e-reader. Ik denk dat ik pas morgen ga lezen.

Geen opmerkingen: