donderdag 13 augustus 2009

Mesologie

Ze leggen maar liefst twee Happinez-en op mijn bureau. Die zijn bij de post gekomen en de twintigers en dertigers hebben er geen interesse in. 'Dat blad is meer voor de generatie van mijn moeder', zegt Frances, fijntjes glimlachend.

Het ene nummer gaat over Liefde, dat heb ik al. Daar is Roro7 erg gelukkig mee, daar zij ook van de generatie van de moeder van Frances is en de Liefde helemaal haar thema is. Het andere themanummer gaat over Weten, dat is al wat ouder. Daarin staat een verhaal over de 'mesologie'. Nóóit van gehoord, maar het zou een nieuwe geneeswijze zijn, gebaseerd op oude inzichten. En daar ik nog steeds geërgerd ben over mijn laatste doktersbezoeken, die alleen bestonden uit diagnosticeren en uitsluiten van diagnoses en dat in tien minuten. Het gaat allemaal al wel een beetje over maar niet echt.

De grondlegger van de mesologie is ene Rob Muts, goeie naam trouwens, die ooit als fysiotherapeut begon, maar het onbevredigend vond om zijn beroep te zien als het afdraaien van een aantal protocollen. Hij ging andere geneeswijzen studeren: acupunctuur, homeopathie, ayurveda en moleculaire geneeskunde en osteopathie. Mond vol. 'Wat mij opviel was dat elke methode voor elk probleem wel een oplossing had en ze hadden allemaal weleens gelijk. Er moest een samenhang tussen verschillende geneeswijzen zijn.'

Het voert te ver om het hele artikel na te vertellen. Het staat in Happinez (nr 3 2009). Muts heeft inmiddels 200 mesologen opgeleid. Een mesoloog zou te vergelijken zijn met de huisarts, maar dan in de complementaire zorg. Een onderzoek duurt niet 10 minuten, maar een uur tot anderhalf uur. Een consult kost ca 80 euro en een aantal verzekeraars vergoedt het.

De website mesologie.nl: 'Mesologie ("het reguliere alternatief") is een concept van geneeskunde waarin reguliere kennis op effectieve wijze wordt geïntegreerd met kennis uit de complementaire (alternatieve) geneeswijzen in diagnostiek en behandeling van vooral chronische aandoeningen. Deze geneeswijze is gericht op de individuele benadering van de patiënt en op de zelfgenezende kracht van het organisme. De mesologische benadering gaat uit van vijf aspecten van het menselijk bestaan: het fysiek, het emotioneel, het mentaal, het energetisch en het existentieel aspect.' Dat is nog eens een aanpak van Heel de Mensch!

Er blijken heel veel mesologen in Amsterdam te zitten. Het zou ook eens niet. Plus een heus mesologisch instituut, in de buurt. Wordt wellicht vervolgd!

Geen opmerkingen: