vrijdag 14 augustus 2009

Cans!

O, zegt Leen, maar jij hebt CANS! Ik versta 'kans', maar het blijkt met een 'c'. Dat klinkt weer heel anders dan dat je dunne-darm-meridiaan energetisch niet goed doorstroomt.

Op de site Gezond Bewegen van zorgverzekeraar VGZ staat erover te lezen: 'CANS staat voor 'complaints of the arm, neck and/or shoulder'. Sinds 2004 wordt deze term gebruikt in plaats van RSI vanwege de onduidelijkheid en negatieve associaties bij de term RSI. RSI suggereert dat er sprake is van een beschadiging (injury) maar dit is bijna nooit het geval. Lichte CANS verdwijnt na een korte rustperiode. Klachten kunnen ook langer aanhouden. Ernstige klachten of klachten die lang aanhouden, zorgen er soms voor dat mensen hun werk of andere activiteiten niet meer kunnen uitvoeren.

Meerdere specialiteiten kunnen over de klachten gaan: een neuroloog, neurochirurg, plastisch chirurg, orthopedisch chirurg en algemeen chirurg behandelen allemaal specifieke problemen van de arm, nek en schouder. De huisarts bepaalt voor de patiënt of en zo ja, welke specialist kan helpen. Als de klachten aspecifiek zijn, is het goed om bij huisarts of bedrijfsarts onder controle te blijven. Gekeken kan worden naar aanpassingen thuis en/of op de werkplek die de klachten verlichten. Naast een goede lichaamshouding zijn de indeling, planning en taakverdeling van activiteiten belangrijk.

De klachten kunnen onzekerheid met zich meebrengen. Piekeren kan de klachten ook weer versterken. Het zoeken van afleiding en activiteiten waarbij men niet aan de klacht herinnerd wordt, kan gunstig werken. Het kan over het algemeen geen kwaad om aan het werk en in beweging te blijven. Bepaalde werkzaamheden kunnen echter moeilijk zijn zodat sommige mensen zich misschien kortdurend ziek melden. Het is over het algemeen gunstiger voor het herstel om aan het werk te blijven en het werk tijdelijk aan te passen.'

Feest der herkenning. Eigenlijk pak ik het allemaal precies goed aan. Dat is wel fijn.

Geen opmerkingen: