maandag 20 juli 2009

Jong & Soepel 3

Op de site van Happinez afdeling 'Welness' blogt iemand over massages en zij rept over de verrukkelijkste massage ooit. Ik ga naar de site van die masseuse, ze blijkt aan cranio-sacraal-, shiatsu- en ademtherapie te doen. Geen idee wat dat allemaal precies is, maar we zijn er klaar voor. Het lijkt stukken bevredigender dan de goedbedoelde maar toch wat karige behandeling van Fysio. Ik mail de masseuse in kwestie: Waar zit u en hoe lang is uw wachtlijst? Blijkt ze om de hoek te wonen en géén wachtlijst te hebben! En mijn zorgverzekeraar vergoedt volgens haar de behandeling.

Een typisch geval van de Dunne Darm Meridiaan, is haar onmiddellijke oordeel. Huh? Ja, alles wijst erop. Die bovenarmen, de schouderbladen, de nek. Ze heeft het ook niet zelf verzonnen, zegt ze, het is oude Chinese wijsheid, waar de acupunctuur op is gebaseerd. Volgens deze leer stroomt de energie van de twaalf organen in het lichaam in energiebanen die 'meridianen' genoemd worden. Er zijn twaalf hoofdmeridianen. Nadat een klacht goed geanalyseerd is, wordt bepaald welk punt(en) behandeld moeten worden om de energiestoornis te doen verdwijnen. En het betekent van alles.

'De dunne darm', zo doceert de masseuse, 'regelt de verdeling en vertering van het voedsel. Het neemt de zuivere stoffen op en stuurt de onzuivere door naar de blaas en de dikke darm. Het gaat er bij jou om dat je keuzes maakt tussen wat goed voor je is en wat niet. Voelen wat je moet doen en wat je moet laten.' Je bent vast iemand die heel veel kan en heel veel moet,' zegt ze. Die veel van tevoren verzint. Die voor anderen denkt. Die problemen vóór wil zijn. Herkent u daar wat in?' En het lijkt volgens haar ook wel RSI. Minder aan de computer, zegt ze. Gas terugnemen. Want als je echt RSI krijgt heb je de poppen aan het dansen.

Hoe dan ook, dan geeft ze me toch een heerlijke massage! Eerst shiatsu, als ik het wel heb, en daarna cranio-sacraal. Anderhalf uur lang. Als herboren loop ik daarna op de gracht.

Geen opmerkingen: