maandag 27 juli 2009

Viktor & Rolf

Gaan we naar 'Zomergasten' kijken of niet? TV kijken doe ik sinds mensenheugenis eigenlijk altijd alleen. Sinds Ex en ik zo'n verschillende tv-smaak bleken te hebben kozen we voor twee tv's en keken we meestal apart. Samen kijken was gezellig als we iets keken wat we allebei leuk vonden.

Met Bobby kijk ik bijna nooit tv, behalve naar het 8 Uur Journaal en naar EK of WK voetbal. Nu proberen we de aftrap van de nieuwe reeks 'Zomergasten' met presentator Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden en gasten Viktor & Rolf. Het ligt gevoelig (bij mij), want ik ben een behoorlijk 'Zomergasten'-adept. Vind het geweldig om mensen via enkele welgekozen tv-fragmenten en hun verhaal daarover te leren kennen. Het schept telkens een nieuw beeld van de wereld en hoe verschillend mensen van verschillende komaf en van verschillende disciplines die kunnen beleven. Ik vind het inspirerend. Het opent de geest. Het samen kijken is leuk. Mooi zo!

V&R vind ik verrassend open en toch blijven ze een mysterie. Echt welbespraakt kun je ze niet noemen, maar zo in beeld zijn ze enorm ontwapenend. Op een afstand komt het duo over als een eeneiige tweeling, maar ze zijn heel verschillend. Hun keuze fragmenten zijn verrassend. och ik weet niet meer hoe alles heet. Romy Schneider in de film 'Ludwig' van Visconti was mooi raar.

Margriet van der Linden weet ik nog niet. Ze ziet er wat prinsesserig uit terwijl ik een leuke lesbo verwacht, en ze blijft een beetje op afstand en abstract. Misschien is dat een aanpak die speciaal op V&R is toegesneden. Het raarst vind ik hoe omzichtig ze aan de heren vraagt hoe het was om 'anders' te zijn dan de anderen in het dorp van hun jeugd, en dat ze het woord 'homoseksueel' vermijdt. Terwijl ze het zelf ook is en beeldvorming over homo's een enorm thema van V&R is. Ze laten een fragment zien uit de film De Vierde Man, en zij vraagt weer omzichtig: 'Wat is zo bijzonder aan dit fragment?' 'Het is enorm geil', zeggen en herhalen V&R. Hoe moeilijk of makkelijk kun je dingen formuleren.

Geen opmerkingen: