zondag 19 juli 2009

Europa Cantat

Er gebeuren dingen in de wereld waar je als je even niet oplet geen weet van hebt. Zo is er in Utrecht een festival genaamd Europa Cantat (Europa Zingt, voor wie geen Latijn geleerd heeft). Zangers en koren uit heel Europa en daarbuiten zingen samen en treden op. Het is vrijdagavond van start gegaan met een botenparade met daarop allerhande koren en koortjes. Dat is weer eens wat anders dan 'onze' Amsterdamse Gay Pride botenparade. Utrecht zingt, tien dagen lang.

Mart, hoofdredacteur van het zangblad Zing Magazine, vertelde er zaterdagochtend over op de Tros Nieuwsshow op Radio 1. Helaas kwam zij aan het woord ná de boekenrubriek. Ik weet niet wie de vrouw is die gisteren de boeken op Radio 1 besprak, maar ze hadden beter Martin Ros kunnen houden. (Het is Ingrid Hoogervorst, zie ik nu). Bij mij ging de radio gaat uit vanwege de boekenrubriek, zodat ik Mart miste. Ze deed het heel goed, hoor ik van haar Hans. Mieke van der Weij barstte zelfs met haar uit in gezang: 'Er was een sneeuwwit vogelken...' Mart is er de hele week bij en blogt over haar zangplezier op de site van Europa Cantat.

Blokje info: 'Europa Cantat' is een netwerk van koren, zangers en dirigenten in Europa. In 1960 richtten zangliefhebbers Europa Cantat op voor jonge koren en zangers in Europa vanuit het idee dat je beter samen kunt zingen dan vechten. In 1961 vond het eerste festival plaats in Passau. Twee jaar later werd Bonn de standplaats van het festival. Sindsdien vindt iedere drie jaar een festival plaats in steeds een andere Europese stad. Tot nu toe waren dat waren onder andere Straatsburg (1985), Linz (1997), Barcelona (2003) en Mainz (2006). Dit jaar vindt het festival voor het eerst in Nederland.

Heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik niet een week vrij heb genomen om een hele week mee te zingen. Vanmiddag gaan we naar een van de vele gratis concerten: het koor Saint Stephen of Dechani uit Novi Sad (in Servië). Orthodoxe kerkmuziek. Mooi! Prachtige dirigente Tamara Petijevic. Ik schiet al vol als ik het koor zie opkomen en dat neemt alleen maar toe als ik ze hoor zingen. Die muziek. Die mensen. O! Volgens jaar maar naar Servië op vakantie. Eerst koop ik maar eens al hun cd's.

Geen opmerkingen: