maandag 13 juli 2009

Drama te Varik

Het forenzen stel ik nog een etmaal uit ten faveure van een extra dagje Uiterwaarden. Zullen we vandaag met het voetveer naar Varik? Heb gedroomd dat er een Kasteel is. We gaan met de gehele roedel naar de overkant. Er is geen kasteel, waarschuwt Bobby nog, en er is in Varik echt niets te beleven, behalve een Russische theetuin. Ergens op de dijk vinden we inderdaad een gigantisch bord met 'Welkom In Onze Theetuin', in het Nederlands en het Russisch, maar onderaan de dijk ligt een volstrekt verwaarloosd landje. Ooit moet het hier idyllisch geweest zijn, dat zie je wel, maar de roze roosjes zijn verwilderd.

Een buurman deelt mededeelzaam mede dat de Theetuin een succesvol initiatief was van een homo-stel, een Nederlander met een Oekraïense vriend. Toen de Oekraïense vriend een keer naar de Oekraïne was om zijn ouders te bezoeken ging de Nederlander naar een homo-ontmoetingsplaats en nam een man mee naar huis. Die hem vermoordde. De Oekraïner woont er nog steeds en heeft nu een nieuwe vriend, begrijpen we van de mededeelzame buurman, maar de theetuin is nog steeds niet terug.

Even googelen levert op dat het drama plaatsvond in december 2007. In het AD staat dat het John Lucieer (58) betrof, oud-voorzitter van de PvdA-fractie in Neerijnen, en hoofd van de afdeling welzijn en educatie bij de gemeente Capelle aan den IJssel. Zijn Oekraiense vriend met wie hij de Theetuin runde heet(te) Viktor Shekula. Dan weten wij dat allemaal ook weer.

PS. Er is nu dan wel geen kasteel te Varik, maar ooit was er te Varik wel degelijk een kasteel!

Geen opmerkingen: