vrijdag 10 juli 2009

Melkprijzen

CDA-Europarlementariër Esther de Lange bepleit dat Nederlandse supermarkten voor elke liter melk een heffing betalen aan een fonds voor melkveehouders. Dat moet de boeren uit de financiële problemen helpen, nu de handelsprijs voor melk uitzonderlijk laag is.

Ach wie in de grote stad bekommert zich om de melkprijs en de klachten van de boeren daaromtrent? 't Is dat ik een familie in de melksector heb dat ik hoor hoe dramatisch de gevolgen van zo'n lage melkprijs zijn. Er moeten denk ik eerst weer veel bedrijven vallen voor er weer minder melk geproduceerd wordt en dan zal de melkprijs wel weer omhoog gaan. Als andere sectoren bedrijven vallen vinden we dat in de grote stad dramatischer dan wanneer er boerenbedrijven omvallen. Boeren klagen altijd, is het beeld.

Deze CDA-ster wil een fonds naar Belgisch voorbeeld. Daar hebben supermarkten vorige week toegezegd veertien cent te betalen per liter consumentenmelk, wat neerkomt op twee cent per liter geleverde melk. 'Om marktverstoring te voorkomen, zouden we zo'n regeling eigenlijk in heel Europa moeten hebben', zei het Europarlementslid donderdag, vooruitlopend op een rapport van de Europese Commissie over de problemen in de melksector.

Geen opmerkingen: