maandag 20 september 2010

Radiostemmen

Tegenwoordig luister ik bijna elke werkdag naar de radio. Als alles gaat zoals ik hoop dat het gaat doe ik dat van 07 tot 08 in de ochtend en van 15.30 tot 16.30 in de middag. Dat betekent dat ik 's morgens luister naar Lara Rense en Marco Oosten op Radio 1 en 's middags naar Villa VPRO.

Tot mijn eigen verbazing neig ik steeds meer naar het standpunt dat ze maar een paar publieke zenders moeten opheffen. Als het zo moet. Want al na een half uur wordt het nieuws gerecycled. Wat je om 7 uur aan nieuws hoort wordt al om half acht al herhaald. En 's avonds zie je op het 8-uur Journaal op tv wat je 's morgens op de radio hoort. En als je 's morgens naar radio 4 gaat omdat maar wat klassieke muziek te beluisteren in plaats van de herhaling van het nieuws van een half uur geleden krijg je wéér datzelfde nieuws, alleen nu uit de mond van Maartje van Weegen.

Radiojournalistiek is een interessant om over te filosoferen. Stem en intonatie en tempo van praten doen veel. Eerder liet ik mij al kritisch uit over Sven Kockelmann, die mij veel te snel praat en iedereen die hij bevraagt té snel in de rede valt. Lara Rense vind ik wel leuk, maar soms irriteert ze me ineens want vind ik haar bekakt praten en betweterig. Hoeveel weet je als journalist nou helemaal? Hoe oud is ze helemaal? Kan het niet wat neutraler of bescheidener?

Nu lees ik in vakblad Villamedia Magazine (voorheen De Journalist) dat Djoeke Veeninga niet meer als stem op Radio 1 mag omdat ze markant zou zijn als stem, te elitair en VPRO'erig. Zendercoördinator Laurens Borst zegt geen mening over Djoeke Veeninga's stem te hebben, maar wel is hij erg vóór Lara Rense. Dat snap ik niet, ze klinkt m.i. een beetje hetzelfde. De VPRO-eindredacteur Gert Hindriks die verantwoordelijk is voor de keuze voor de presentatoren zegt: 'Je moet als omroep flink dealen in de Hilversumse besluitvormingscultuur. Als een van de weinige omroepen hebben wij twee vrouwelijke presentatoren voorgedragen. Geen mannen die het allemaal denken te weten, maar twee bitches. Dat gaan we ook behoorlijk uitventen.'

Zelf heb ik niet zoveel tegen VPRO-stemmen, als ze maar de tijd nemen voor een item en niet iedereen klemzetten in een halve minuut. Gewoon geïnteresseerd doorvragen en doorpraten, dan maakt het niet zo uit hoe iemand praat.

Met Leen (ook werkzaam in de schrijvende journalistiek) bespreek ik het onderwerp radiojournalistiek, waar wij eigenlijk niet zo veel van af weten. Leen is vóór Lara, want Lara zit bij Ekfa op voetbal.

Geen opmerkingen: