zondag 26 september 2010

Sleutelbewaarders

Onze vriend de jazz-kenner heeft ons uitgenodigd voor een 'sleutelbewaardersconcert' op zondagmiddag om 17 uur in de uitspanning 'Het Gemaal' in het Flevopark. Dat stond van de zomer als beste Amsterdams terras en tevens Geheimptipp genoteerd in Het Parool, nog nooit bezocht, dus deze kans grijpen we met beide handen aan.

De 'sleutelbewaardersconcerten' zijn een initiatief van de bassist Tony Overwater en de percussionist Joshua Samson. Heel kleinschalige concerten met elke keer een andere gastspeler op bijzondere locaties, met samen eten na afloop. Vandaag spelen ze met de Palestijns-Israëlische ud-speler Haytam Safia. Nooit van gehoord, maar dat ik er niets over gehoord hebt zegt natuurlijk niets. Haytam is 30 jaar en heeft al 7 cd's uitgebracht. 3 oktober a.s. speelt hij in het Concertgebouw. Dat er op de foto rechts witte strepen over zijn gezicht heen staan betekent niet dat hij allemaal witte doeken en mondkapjes draagt. Het is de zon.

Het is een geschenk uit de hemel, dit concert, deze muziek, deze locatie, deze mensen. Na afloop gaan we met de muzikanten eten in Badhuis Java. Ze zijn allemaal heel internationaal, bereisd, vegetarisch (raw food) en spiritueel. Haytam zegt er last van te hebben dat hij altijd op het joods-Palestijnse vraagstuk wordt aangesproken. Hij is muzikant en hij houdt van met vrienden muziek maken. Zijn familie woont in een dorpje in Galilea en die hebben het goed. 'Het belangrijkste is dat je vrede in je hart hebt. Als we ons allemaal niet zo met de politiek en Geert Wilders zouden bezighouden en ons focussen op geluk in onze kleine wereld, dan wàs die hele Wilders er niet.'

Er is ook een Hongaar bij, István, die jaren in de Indische buurt heeft gewoond en gevlucht is naar Ouderkerk aan de Amstel. En dit allemaal op loopafstand van je huis. Hij weil wel vrienden worden en geeft zomaar zijn adres. Amsterdam-Oost: the place to be!

Geen opmerkingen: