zaterdag 4 juni 2011

Amsterdammertjes


Dat wij in Emmen getogen zijn is toeval. Wij waren maar import-Drenthen, geen echte. Vati had tenslotte in Amsterdam gestudeerd (aan de VU, die toen nog niet in Buitenveldert stond, Buitenveldert bestond toen in het geheel nog niet). Hij had in een studentenhuis aan de Keizersgracht gewoond.

Dat hij in 1951 in Emmen neerstreek kwam doordat Mutti en hij een gezin wilden stichten en daartoe moest Vati een baan. En die vond hij in het toen al uitdijende Emmen.

Deze ets heeft altijd in de diverse woonkamers (2) gehangen.  Het was in i mijn ogen het bewijs van zijn liefde voor het Westen. En een statement dat hij (en wij) eigenlijk in Amsterdam hoorde(n). Twee van de zes van zijn kinderen gaven aan die lotsbestemming dan ook gehoor - en inmiddels ook vijf van zijn kleinkinderen.

Als we ooit dit appartement van Mutti gaan leegruimen, zou ze die ets dan meewillen? Zo nee, wie wil/krijgt hem dan? Het idee alleen al dat je daar gedoe om zou kunnen krijgen. Vele, vele jaren geleden zag ik 'm eens hangen in de etalage van een antiquariaat in één van de 9 Straatjes in Amsterdam. Ik heb toen overwogen om 'm te kopen, maar ik deed het niet. Want hij hing immers nog in Emmen.

Geen opmerkingen: