Stadsmensen zijn stresskippen. Alle kranten heben dit bericht. Hun hersenstructuren blijken anders te zijn dan die van plattelandsbewoners. Door andere afstellingen in stressgevoelige delen van de hersenen, reageren stadsmensen heftiger op lastige situaties. Dat schrijven wetenschappers in het vakblad Nature. Stadsbewoners raken gestresst als ze zich ontheemd en/of bekneld voelen tussen groepen mensen.
Om te onderzoeken hoe het brein beïnvloed wordt door het stadsleven maakten de onderzoekers hersenscans van studenten die op dat moment kampten met sociale stress. Hen werd gevraagd een rekentest te doen, die zodanig was gemanipuleerd dat het onmogelijk was om meer dan een derde van de vragen goed te beantwoorden.
Tijdens de test vertoonden zowel de stadsbewoners als ex-stadsbewoners meer activiteit in twee specifieke delen van de hersenen, die gerelateerd zijn aan stressvolle reacties. Klachten zoals angststoornissen, schizofrenie en depressie kunnen worden verklaard door de scherpere afstellingen in deze hersencircuits bij stadsmensen.
De onderzoekers zijn nu geïnteresseerd in hóe stedelijke factoren stress veroorzaken. Iets meer dan de helft van de wereldbevolking woont in de stad. De verwachting is dat dit aantal zal stijgen tot bijna zeventig procent in 2050.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten