donderdag 2 juni 2011

Favorite things

Ik heb een boek gekocht, Je leven schrijven  van Julia Cameron, die haar lieve lezers ervan probeert te overtuigen dat het heel verrijkend is om elke dag een half uur met de hand te schrijven. Roro7 heeft laatst een stuk gemaakt over het boek Het ondiepe van Nicolaas Carr over hoe internet ons denken en werken veranderd heeft. Hoe kort onze aandachtsspanne is geworden. Hoezeer het ook ons werk veranderd heeft.

Maar het is volgens mij niet alleen internet, het is ook de computer an sich. Schreef en stuurde ik vroeger veel ansichtkaarten en brieven, met de hand, tegenwoordig gaat het schrijven in de vorm van blogs, e-mail, interviews, nieuwsberichten, artikelen, strategie-notities en zelfs powerpoint-presentaties. En tegenwoordig doe ik ook nog eens veel op de iPhone. Als je met de hand schrijft put je uit een heel andere bron.

Eén van de eerste oefeningen in het boek is een lijstje schrijven van de dingen waar je gelukkig van wordt. My favorite things. Ik heb het nog niet gemaakt, maar van de week heb ik zoveel roze bloemen gekocht, dat we mogen concluderen dat die wel op mijn lijstje favorieten kunnen. Roze lelies (20), roze gerbera's (30) en roze geraniums (10).

En zo associëren we wat voort. Ik heb ook een nieuw rond boekje gekocht met bloemenmandala's.  Mag ook op mijn lijstje mijn favoriete dingen: mandala's. Dus vandaag kleur ik een mandala in met roze bloemen.  Ik kan er niets aan doen: ik vind het tuttig, maar ik word er ook blij van.

Mandala's zijn voor sommige mensen net zo eng als tarotkaarten. Laatst in het vliegtuig van Lesbos naar Schiphol lieten Jeroen, Sabien en ik elkaar onze vakantiekiekjes op onze respectievelijke  iPhones zien. Bij mij zaten tussen de foto's van Samos ook twee tekeningen en twee mandala's. Naar die mandala's keken ze met nauwelijks verholen afgrijzen. 'Dat deed Dorothéa ook',  zeiden ze. Dorothea ken ik niet, maar ze vonden ze heel aardig, weet ik nog. Máár... ze was esoterisch. Val ik nu ook in die categorie?

Geen opmerkingen: