dinsdag 7 juni 2011

Het tillen van glas-in-lood

Telefoontje: Uw glas-in-lood-raam is klaar. (Het raam is niet dit plaatje, dit is zomaar gegoogeld. Voor het echte raam zie hier). In de middagpauze ga ik het halen. Het echtpaar van de glas-in-lood-winkel is erg trots op het resultaat. Ik ben er ook blij mee.

Of ik wel een idee heb hoe je glas-in-lood moet tillen, dragen, vervoeren, neerleggen, neerzetten? Nee, daar heb ik om heel eerlijk te zijn nog nooit een gedachte aan gewijd. Om beurten leggen ze me indringend uit hoe ik het moet doen. En vooral ook hoe níet. 'Niet als een dienblad'. Want glas is zwaar en lood is zacht en buigt door. Omdat ze steeds door elkaar heen praten en ik ze allebei wil volgen begint het me al snel te duizelen. Of één van beiden ('Eén!)' mij dan ook wil uitleggen wat er fóut kan gaan. Dat spreekt mij doorgaans erg tot de verbeelding. De man biedt excuses aan en laat mij aan zijn vrouw over.

Het huiswaarts tillen verloopt gelukkig probleemloos. Je zou toch struikelen, of anderszins. Gelukkig is ook over dit thema weer een internetpagina, en wel van een glas-in-loodwinkel te Gouda. Blijkbaar gaat er bij het tillen van glas-in-lood vaak wat fout. 'Pak het paneel niet op bij één punt, maar pak het op met twee handen aan de lange kant van het paneel, zodat het gewicht het best verdeeld is. Vervoer in de auto zonder glasbok kan het beste plat gebeuren, bijvoorbeeld op een plank voor het makkelijk oppakken en in de auto zetten. Zet het paneel het liefst met de lange kant verticaal op de grond tegen een muur weg tijdens opslag, op deze manier is het raam het minst kwetsbaar.'

Geen opmerkingen: