zondag 26 juni 2011

Perfecte Stilte

Ik moet echt bijkomen van het Event aan Zee. Perfect boek daarvoor is Perfecte Stilte van Thomas Verbogt. Het boek handelt over het leven van een documentairemaker van midden vijftig, David, die prachtige documentaires maakt, maar die privé maar wat passieloos aan leeft. Hij heeft een vriendin met wie hij samenwoont, maar zij leven welbeschouwd helemaal langs elkaar heen.

Er begint wat in zijn leven te schuiven wanneer hij bij een fototentoonstelling de moeder van zijn jeugdvriendin Valerie tegen het lijf loopt. Er blijkt een dramatische gebeurtenis plaats gevonden te hebben toen hij veertien was: toen beroofde Valerie zich van het leven. Het spel dat zij altijd speelden, van het ene dak naar het andere springen, over de steeg heen tussen hun beider huizen in eindigde afschuwelijk: Valerie laat zich in de steeg vallen. Dat is het einde Valerie.

Op een dag ziet David in een steeg een vrouw mishandeld worden door een groep mannen. Tevergeefs probeert hij iets voor haar te betekenen, en als gevolg daarvan belanden ze allebei in het ziekenhuis. Zijn vriendin wil weten waarom hij zo nodig die vrouw probeerde te redden. Het antwoord op die vraag ligt in de gebeurtenissen vóór Valeries zelfmoord. Langzaam valt alles op zijn plaats. Het is een roman over moed en keuzes maken en over de vraag hoe ver je kunt gaan in je leven. Wanneer de tijd rijp is voor een ommekeer.

Verbogt bouwt het adembenemende verhaal heel precies en omzichtig op. Je zou zo'n boek nooit een 'spannend' boek noemen, maar dat is het wel. Beklemmend. Raar: het wordt overal aangeprezen als zijn nieuwe boek, terwijl voorin het boek zelf staat dat het de tweede druk is en dat de eerste druk uit april 2001 stamt. Of is dat een typfoutje van de redacteur?

- Eerder las ik al Verdwenen tijd van Verbogt

Geen opmerkingen: