zaterdag 7 april 2012

Lijdensliederen

Goede Vrijdag 20 uur Muiderkerk. De katholieken gedenken het Lijden 's middags om 15 uur, dat is me te vroeg na(ast) het werk. Bovendien moet je daar wel 100 keer knielen en opstaan, nogal ongemakkelijk. De Muiderkerk is mij tot nu toe een mysterie, die staat aan de Linnaeusstraat, waar alleen de toren nog van staat, verder zie je alleen een appartementencomplex. Mijn eerste kooroptreden gaat daar plaatsvinden, dus ik ben wel nieuwsgierig naar de binnenkant.

De dienst is oecumenisch. Dat belooft wellicht iets meer in de richting van de de Lijdensliederen mijner jeugd zoals 'Mijn Verlosser Hangt Aan 't Kruis' en 'Is Dat Is Dat Mijn Koning', al ben ik bij een orthodox protestantse dienst nog altijd 'n beetje bang dat ik in huilen uitbarst.

De Muiderkerk is modern van binnen, maar niet erg rijk. Er zit geen groot gezelschap, maar wel sympathiek. De dienst is mooi aandachtig: lezen, zingen, lezen, zingen, etcetera. De cantorij vind ik wel erg mooi. Als het met mijn huidige koor niets wordt, kan ik over en tijdje misschien nog dit koor overwegen. Een van de sopranen barst in snikken uit als de dominee (v) voorleest dat Jezus aan het kruis de geest geeft. Dat kan toch geen nieuws zijn, denk ik een beetje flauw. Maar ik denk dat ze om wat anders huilt, misschien is ze net haar moeder verloren.

Geen opmerkingen: